top banner

Avalansa de schimbari pentru firme de la 1 februarie

31 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Data de 1 februarie vine cu multe schimbari pentru firme, dar si pentru persoanele fizice. Una dintre cele mai importante se refera la eliminarea celebrului Formular 088, de inregistrare in scop de TVA. Considerat un cosmar de catre companii, formularul a fost introdus la inceputul anului 2016 pentru a combate frauda in domeniul TVA.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a luat decizia eliminarii declaratiei in urma cu aproximativ doua saptamani la solicitarea Guvernului.
„Decizia a rezultat ca urmare a analizei procedurii de inregistrare in scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul ca o serie dintre informatiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum si faptul ca in cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informatiile existente in bazele de date proprii sau care pot fi obtinute de la alte institutii prin intermediul schimbului de informatii”, se arata intr-un comunicat al ANAF.
Cum arata noile proceduri pentru codul de TVA?
Fiscul a publicat, cu doua zile inainte de intrarea in vigoare a noilor reguli de inregistrare in scop de TVA, noile proceduri pentru obtinerea codului de TVA si pentru anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA. Totodata, ANAF a stabilit si criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA. Toate aceste informatii sunt cuprinse intr-un proiect de Ordin care a fost postat pe site-ul institutiei.
„Procedura actuala privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, precum si procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA (...) presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare, si pe de alta parte actualizarea aplicatiilor informatice si a modalitatii in care sunt utilizate informatiile detinute sau obtinute de ANAF, prin schimbul de informatii cu alte entitati”, se mai arata in comunicat.
Formularul 088 a fost puternic contestat de firme din cauza complexitatii si a volumului foarte mare de informatii solicitate. Mai mult, reprezentantii firmelor au sustinut ca multe dintre informatiile solicitate se aflau, in anumite forme, la dispozitia institutiilor statului.
Pe de alta parte, autoritatile au introdus si au insistat sa mentina formularul pentru a reduce frauda de tip „carusel” din domeniul TVA, avand in vedere ca Romania are cel mai mare decalaj de TVA din Uniunea Europeana (diferenta dintre TVA datorata si TVA efectiv incasata) de aproximativ 40%. 
Ramane de vazut in ce masura noile proceduri vor raspunde, pe de o parte, nevoii firmelor de simplificare si, pe de alta parte, reducerii evaziunii fiscale.
Ce schimbari mai intervin?
Tot de la 1 februarie intra in vigoare si noul regim de incadrare pentru microintreprinderi. Astfel, firmele care au avut venituri de pana la 500.000 euro la sfarsitul lui 2016 devin microintrerinderi de la 1 februarie 2017. Plafonul anterior era de 100.000 de euro. In plus, impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%.
In acelasi timp, incepe si aplicarea legii care elimina cele 102 taxe, cele mai cunoscute fiind taxa radio-TV si timbrul de mediu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul