Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid

1.7 Cine sunt obligati sa contribuie?

PDF Printeaza

In momentul in care o persoana incheie un contract de munca pentru prima oara si are mai putin de 35 de ani, ea este obligata prin lege sa adere la un fond de pensii private. Acelasi lucru se impune si pentru o persoana care primeste pentru prima oara ajutor de somaj si nu a mai avut anterior nici un loc de munca. 

Din contributia de asigurari sociale platita la stat, o parte va fi directionata obligatoriu catre fondurile private de pensii. De aceea, atunci cand o persoana incepe sa plateasca CAS la sistemul public de pensii este obligata simultan sa-si aleaga si un fond privat de pensii.  

Din acel moment, persoana are la dispozitie patru luni pentru a semna un act de aderare la un fond de pensii. Dupa acest termen, ea va fi repartizata aleator la unul din fondurile care functioneaza pe piata. 

Spre deosebire de sistemul public de pensii, unde nu exista o limita de varsta pentru participare, in sistemul privat de pensii pot contribui doar persoanele in varsta de pana la 45 de ani. Cei cu varste intre 35 si 45 de ani nu sunt obligati sa adere la un fond privat de pensii, acest lucru fiind pentru ei optional.

In urma campaniei de aderare initiala, aproape 1,5 milioane de persoane cu varsta mai mare de 35 de ani s-a folosit de acest drept, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Atentie : o persoana nu poate adera decat la un singur fond de pensii private obligatorii. In cazul in care semneaza mai multe acte de aderare, acestea vor fi anulate, iar participantul va fi repartizat aleator.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

244 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook