Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid

1.3 Cati bani am acumulat la fondul de pensii?

PDF Printeaza

La fel cum bancile tin evidenta banilor existenti in contul fiecarui client, si fondurile de pensii private au conturi pentru fiecare participant.  

Unitatea de masura in acest caz este unitatea de fond. Daca la o companie, capitalul este impartit in actiuni, in cazul unui fond de pensii, averea sa este divizata in unitati de fond.  

De fiecare data cand o persoana plateste o contributie, aceasta este trasformata automat in unitati de fond. Astfel, pana la la iesirea la pensie, participantii continua sa achizitioneze unitati de fond. 

Din acest punct de vedere, este important pentru orice persoana ca valoarea unitatii de fond sa creasca. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat a acumulat mai multi bani pentru pensie. Averea acumulata la fondul de pensii este denumita activ personal si este egala cu valoarea unitatilor detinute.  

Valoarea unitatii de fond se calculeaza zilnic in functie de valoarea la zi a tuturor investitiilor efectuate de fondul de pensii, ceea ce in limbaj financiar este denumit activ net. Practic, se imparte activul net la numarul de unitati de fond existente pentru a afla valoarea unitatii de fond. 

Potrivit legii, administratorul este obligat sa informeze anual fiecare participant despre activul personal, numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora.

Scrisoarea se trimite la ultima adresa comunicata, astfel ca este important ca participantul sa anunte administratorul fondului atunci cand isi schimba domiciului pentru a putea primi aceste informatii.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

243 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook