Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid

2.6 Cum functioneaza deducerea fiscala?

PDF Printeaza

Contributia lunara poate fi platita atat de catre angajator cat si de catre participant, care isi poate vira singur banii direct in contul bancar al fondului de pensii.

Metoda cea mai utilizata este plata contributiei de catre angajator, deoarece multe pensii sunt oferite salariatilor ca pachete financiare suplimentare. Aceasta este o practica prin care companiile isi pot fideliza angajatii, fiind incurajata prin stimulente fiscale.

Din 2009, contributiile platite de angajator la fondurile de pensii facultative sunt deductibile in limita echivalentului a 400 euro pe an pentru fiecare salariat. In acest fel, se diminueaza impozitul pe profit datorat statului.

Sumele platite de angajator la fondurile facultative sunt asimilate veniturilor din salarii, astfel ca trebuie platite suplimentar si contributii de asigurari sociale. De la 1 ianuarie 2012, deducerea de 400 euro pe an se aplica si la calculul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator.

Totodata, exista o deducere suplimentara de 400 euro pe an pentru salariat, in cazul in care el isi plateste contributia din propriile venituri. Aceasta deducere se aplica insa numai la calculul impozitului pe venit, nu si la calculul contributiilor de asigurari sociale datorate de salariat.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

244 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook