Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid Credite de nevoi personale cu ipoteca

1.6 De ce sa garantez cu casa un credit pentru nevoi personale?

PDF Printeaza

Creditele de nevoi personale cu ipoteca au fost inventate la mijlocul anilor '80, pe masura ce pretul imobilelor a inceput sa creasca vertiginos in Occident. Aparitia acestui tip de produs pe piata romaneasca a avut loc, cum era firesc, tot intr-un moment de crestere accelerata a preturilor caselor si terenurilor.

Principalul avantaj al acestor produse il reprezinta dobanzile mici la care este oferit creditul. Rata dobanzii este practic la fel de scazuta ca la un credit pentru locuinta, cel mai ieftin produs de finantare pentru populatie. Garantia ipotecara ofera bancilor siguranta rambursarii ratelor la timp, pentru ca, in caz contrar, debitorul isi poate pierde casa.

Paradoxal, acesta este si principalul dezavantaj al creditelor pentru cei care decid sa apeleze la aceasta varianta. O evolutie nefericita a situatiei financiare a imprumutatului poate duce la pierderea acoperisului de deasupra capului.

Creditele de acest tip sunt foarte populare in Occident pentru finantarea achizitiilor de mare valoare. Cele mai frecvente utilizari se regasesc in zona modernizarii si reamenajarii locuintelor. Exista si cazuri cand acest tip de imprumut, avand dobanda mai redusa, este folosit pentru stingerea datoriilor acumulate la produse de creditare cu dobanzi foarte mari (cardurile de credit). Insa dobanda atractiva il face sa fie folosit si pentru finantarea cheltuielilor legate de educatie, pentru cumpararea unui autoturism sau pentru achizitionarea unei resedinte de vacanta.

Suma maxima acordata pentru acest tip de imprumut depinde de valoarea imobilului ipotecat in favoarea bancii. Daca imprumutul initial nu acopera aceasta valoare, se poate obtine ulterior un alt imprumut, utilizand ca garantie aceeasi proprietate.

Pe de alta parte, creditele de nevoi personale cu ipoteca si-au pierdut din atractivitate odata cu reglementarile BNR privind creditele pentru populatie adoptate la finalul anului 2011.

Conform acestora, indiferent daca imprumutul este sau nu garantat cu ipoteca, atata vreme cat nu are un scop locativ, perioada de rambursare nu poate depasi 5 ani. Anterior, garantarea creditului permitea rambursarea pe perioade de pana la 30 ani.

Aceasta limitare reduce puternic suma pe care clientii o pot contracta. Cu cat perioada de creditare este mai redusa, cu atat rata lunara pentru aceeasi suma va fi mai mare, putand depasi capacitatea maxima de indatorare acceptata de banca.

Totusi, in cazul in care imprumutul este contractat pentru investitii imobiliare iar creditul nu depaseste 60% din investitia totala, creditul poate fi acordat si pe perioade mai mari, iar suma obtinuta urca proportional.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

266 Opinii

CEC Bank

242 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

  • Dobanda anuala efectivaGhid Dobanda anuala efectiva (DAE): ce este DAE, cum se calculeaza dobanda anuala efectiva, ce costuri sunt incluse in DAE, etc. Ghid Complet.
  • Biroul de CreditGhid Biroul de Credit: ce este Biroul de Credit, calcul scoring Biroul de Credit, dupa cate zile se raporteaza sau se sterg restantele, etc. Ghid complet pe Conso.ro
  • Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Facebook