Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid Credite de Nevoi Personale

1.2 Ce credit pot obtine cu venitul meu?

PDF Printeaza

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial, dupa caz). Conform noilor reglementari, bancile pot stabili individual propriile praguri de indatorare. De regula, persoanele cu venituri mai mari pot acum aloca o parte mai mare din venituri pentru a achita ratele lunare.

Venitul luat in calcul de banci pentru acordarea creditului - numit si venit disponibil - se determina prin scaderea cheltuielilor de subzistenta din venitul total incasat de client. Nivelul acestor costuri se determina de la caz la caz pentru fiecare client, in functie de numarul membrilor de familie.  In acest sens, fiecare banca stabileste un cost fix pe membru de familie.

De exemplu, daca acest cost este de 350 lei, la o familie cu patru persoane care castiga 2.000 lei pe luna, banca va lua in calcul doar 600 lei (2.000-350x4). 

Acesta este venitul disponibil la care se aplica procentul corespunzator gradului de indatorare admis de banca, pentru a determina rata lunara maxima. La cazul de mai sus, daca banca accepta un grad de indatorare de 50%, atunci familia respectiva va putea plati o rata maxima de 300 lei.

Totodata insa, la determinarea gradului maxim de indatorare, institutiile de credit trebuie sa ia in calcul o serie de factori care ar putea duce in timp la diminuarea capacitatii de rambrusare a clientilor.

Astfel,  se ia in considerare o crestere a cursului de schimb cuprinsa intre 35,5% si 40,9%, in functie de valuta de obtinere a imprumutului.

De asemenea, trebuie sa se tina cont si de o posibila crestere a ratei de dobanda cu 0,6 procente si de o reducere a veniturilor salariale de 6%. 

Inglobarea acestora scenarii negative poate duce la scaderea gradului de indatorare si implicit a sumei pe care clientii o pot contracta.

Astfel, conform exemplului de mai sus, daca gradul de indatorare scade de la 50% la 40%, atunci rata lunara nu poate depasi 240 lei, iar finantarea obtinuta se va reduce proportional.

Pentru a afla suma maxima pe care o puteti obtine pentru un credit de consum, in conditiile in care nu mai aveti contractat nici un alt credit, Conso va pune la dispozitie calculatorul pentru creditul maxim.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

266 Opinii

CEC Bank

242 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

  • Dobanda anuala efectivaGhid Dobanda anuala efectiva (DAE): ce este DAE, cum se calculeaza dobanda anuala efectiva, ce costuri sunt incluse in DAE, etc. Ghid Complet.
  • Biroul de CreditGhid Biroul de Credit: ce este Biroul de Credit, calcul scoring Biroul de Credit, dupa cate zile se raporteaza sau se sterg restantele, etc. Ghid complet pe Conso.ro
  • Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Facebook