Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid

Cuprins

5.5 Cum se poate contesta o tranzactie online?

PDF Printeaza

Potrivit Regulamentul BNR nr. 6 din 2006, detinatorul de card poate suporta o pierdere de cel mult echivalentul a 150 euro, in cazul in care se fac tranzactii frauduloase cu cardul sau. Mai mult, daca fraudele se produc dupa momentul anuntarii bancii de pierderea sau furtul cardului, atunci banca va suporta in intregime pierderile.  

Iar atunci cand cardul este folosit fara a fi prezentat fizic si fara identificarea electronica a acestuia (prin PIN, coduri de acces, etc), detinatorul nu suporta nici o pierdere, chiar daca fraudele s-au produs inainte ca banca sa fie anuntata de pierderea sau furtul cardului. Singura conditie este ca utilizatorul sa nu fi actionat cu neglijenta (ex. sa nu noteze parola/codul PIN pe card sau intr-un document alaturat, etc). 

Pe langa aceste prevederi generale, tranzactiile 3D Secure beneficiaza de un tratament preferential. In cazul in care un card inrolat in 3D Secure este folosit pe internet la un site din afara tarii non-3D Secure, atunci comerciantul suporta eventualele fraude. 

De asemenea, daca o banca este inrolata, iar cardurile sale sunt folosite intr-un magazin 3D Secure, atunci banca suporta pierderile aparute. 

Cea mai important regula de securitate este insa monitorizarea extrasului de cont cel putin o data pe luna. Daca in extrasul de cont apare o tranzactie pe care nu o recunoasteti, trebuie sa contactati banca si sa refuzati plata.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

244 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

  • Ghid de investitiiGhid de investitii: investitii in fonduri mutuale, investitii la bursa, analiza fundamentala actiuni. Ghid complet.
  • Economisire-creditare
  • Biroul de CreditGhid Biroul de Credit: ce este Biroul de Credit, calcul scoring Biroul de Credit, dupa cate zile se raporteaza sau se sterg restantele, etc. Ghid complet pe Conso.ro

Facebook