Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid Dobanda anuala efectiva (DAE)

1.4 Cum se ajusteaza dobanzile?

PDF Printeaza
Modificarile aduse dobanzilor variabile de la credite sepot face, potrivit legii, numai in functie de un indice de referinta verificabil. Acesta poate fi un indice monetar de referinta - Robor, Euribor, Libor.

Astfel, rata dobanzii la credit este formata dintr-o marja fixa, care se adauga la indicele de referinta. De exemplu, formula de calcul poate fi 5 puncte procentuale peste Robor la 6 luni. In acest caz, dobanda la credit se modifica doar daca au loc cresteri sau scaderi ale ratei Robor, marja fiind fixa pe toata durata contractului.

In prezent, rata dobanzii se modifica periodic, in functie de evolutiile de pe piata monetara. Intervalul de ajustare este de regula de sase luni, dar sunt si cazuri, cand modificarile se fac din trei in trei luni, la o luna sau chiar la un an.

Mai precis, daca indicele de referinta - sa spunem Robor - creste de la 10% la 11% - atunci rata dobanzii la credit se va majora cu 1 punct procentual.

Regula de modificare a ratei de dobanda a fost introdusa odata cu adoptarea OUG 50/2010, inclusiv pentru clientii vechi ai bancilor, prin semnarea de acte aditionale. Marea majoritate a bancilor au pastrat in vigoare actele aditionale, chiar si cand legislatia a permis anularea lor.

Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

243 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook