Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid Credite Imobiliare: perioada de rambursare

1.6 Ce perioada de rambursare aleg?

PDF Printeaza

Majoritatea creditelor imobiliare ofera clientilor posibilitatea de a se imprumuta pe perioade de pana la 30 ani. Termenul maxim de rambursare a unui credit imobiliar se intinde, in unele cazuri, chiar pana la 35 de ani.  Conditia este ca la scadenta persoana respectiva sa nu depaseasca varsta legala de pensionare.

Alegerea termenului optim de rambursare se face insa de la caz la caz. Nu trebuie neaparat aleasa perioada maxima de rambursare oferita de banca, doar pentru a obtine o rata lunara cat mai mica.

Cu cat perioada de rambursare este mai extinsa, cu atat dobanzile totale platite de cel care se imprumuta sunt mai mari. De exemplu, la un credit de 20.000 euro cu o rata a dobanzii de 8%, clientul face o economie de aproximativ 5.000 de euro daca reduce perioada de rambursare de la 25 la 20 de ani. Acest lucru inseamna acceptarea unei rate mai mari, insa efortul financiar suplimentar este de numai 12 euro pe luna.

Bineinteles, nu intotdeauna este posibila comprimarea termenul de creditare, deoarece solicitantii trebuie sa se incadreze in criteriile impuse de banca centrala. Pentru persoanele aflate la limita pragului de indatorare, singura solutie pentru a se califica pentru un imprumut ramane varianta extinderii duratei finantarii.

Optiunea rambursarii anticipate este un alt aspect important de care trebuie tinut cont in selectarea creditului. Pe masura ce veniturile unei persoane cresc, aceasta va putea rambursa o rata mai mare cu scopul de a-si diminua costul datoriei. 

De aceea, trebuie tinut cont si de comisionul de rambursare anticipata in selectarea produsului ales. Conform legislatiei, institutiile de credit pot solicita comisioane de rambursare doar in cazul in care imprumutul are dobanda fixa. Chiar si in aceste conditii, comisionul de rambursare anticipata este de cel mult 0,5% in ultimul an de creditare, respectiv maximum 1% in rest.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

244 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook