Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid

Cuprins

2.5 Ce servicii suplimentare ofera cardurile?

PDF Printeaza

Pe langa operatiunile de baza ­ plata la comerciant si retragerea de numerar ­ o serie de banci au extins gama serviciilor oferite prin carduri cu un set de noi facilitati :

• plata facturilor la ATM ­ anumite facturi, cum ar fi cele pentru telefon, energie electrica, pot fi platite de la bancomat. Pentru a beneficia de acest serviciu, clientul trebuie sa incheie o conventie speciala cu banca, iar apoi poate achita factura catre furnizor, selectand optiunea respectiva de la ATM ;

• reincarcarea cartelelor de telefonie mobila ­ aceste operatiuni se pot efectua la bancomat, iar procedura este similara cu cea de la plata facturilor ;

• incasarea pe card a dobanzilor la depozitele cu plata lunara a dobanzii;

• achitarea ratelor la credite de la bancomat ;

• alimentarea contului curent si conturilor de economii ­ posesorul cardului poate transfera de la bancomat sume din contul de card in alte conturi ale sale deschise la aceeasi banca ;

• plata facturilor la utilitati de la comercianti ­ unii comercianti incaseaza facturi pentru o serie de furnizori de utilitati (in special, companii de telefonie). Procedura de plata este similara cu cea derulata atunci cand se efectueaza cumparaturi cu cardul la comercianti.

In plus, anumite tipuri de carduri pot aduce beneficii speciale. Spre exemplu, cele dedicate studentilor (Euro<26, ISIC) ofera posesorului posibilitatea de a beneficia de reduceri de pret la achizitionarea de bunuri si servicii de la anumiti comercianti, atat din Romania cat si din strainatate.

Totodata, cardurile pot avea si un rol educational, iar bancile romanesti au inceput deja sa ofere carduri pentru adolescenti, prin care dau parintilor sansa de a obisnui copii cu un comportament financiar sanatos.

Cardurile pot fi setate de parinti cu diferite limite de utilizare privind numarul si valoarea tranzactiilor la nivel de zi si/sau saptamanal. Totodata, parintii vor putea monitoriza cheltuielile efectuate de copii cu ajutorul extraselor de cont.

In general, exista perceptia ca acest lucru va da copiilor oportunitatea de a-si gestiona singuri banii, fara riscul de a face cheltuieli exagerate. In plus, odata deprinsi cu administrarea banilor, acest lucru ii va ajuta si mai tarziu in viata, cand vor avea acces la carduri de credit.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

266 Opinii

CEC Bank

242 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

  • Depozite
  • Biroul de CreditGhid Biroul de Credit: ce este Biroul de Credit, calcul scoring Biroul de Credit, dupa cate zile se raporteaza sau se sterg restantele, etc. Ghid complet pe Conso.ro
  • Drepturile consumatorilor de crediteGhid despre drepturile consumatorilor de credite: drepturi la analiza dosarului, conditii renuntare credit, sfaturi de la ANPC privind OUG 50/2010. Ghid complet.

Facebook