Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Descoperit de cont sau overdraft

Cuprins

2.4 Ce inseamna descoperit de cont?

PDF Printeaza

Descoperitul de cont sau overdraftul reprezinta o linie de credit pe care banca o acorda pe un card de debit. Astfel, posesorul are acces la un imprumut care se reinnoieste permanent, in limita unui plafon stabilit de banca. Pentru a beneficia de un descoperit de cont, este insa nevoie de acceptul angajatorului. Acesta trebuie sa incheie un protocol cu banca si sa vireze salariile angajatilor pe cardurile de debit.

Limita de credit se utilizeaza atunci cand banii proprii au fost epuizati. Din acel moment, posesorul cardului intra pe credit si plateste dobanda pentru sumele utilizate. Nu este obligatoriu ca suma folosita pe credit sa fie achitata la finele lunii, astfel ca datoria se poate prelungi de la o luna la alta.

Posesorul cardului trebuie sa fie insa atent atunci cand foloseste la maxim descoperitul de cont. La finele fiecarei luni, banca isi opreste dobanda din soldul contului. Acest lucru se face prin majorarea datoriei fata de banca. De exemplu, clientul a acumulat o datorie pe card de 1.000 lei, iar dobanda datorata pe acea luna este de 15 lei. La finele lunii, banca va majora descoperitul utilizat la 1.015 lei. Astfel, dobanda se transforma in datorie, iar in luna urmatoare, clientul va plati dobanda la dobanda daca nu ramburseaza banii imprumutati.

Este important de stiut ca dobanda se poate acumula la datorie pana cand se atinge limita descoperitului de cont. Daca se depaseste acest prag, banca va percepe dobanzi penalizatoare. Prin urmare, daca apelati frecvent la descoperitul de cont, aveti grija ca la finele lunii, limita de credit sa nu fie utilizata la maxim si sa mai ramana loc pentru dobanda datorata.

Rambursarea descoperitului de cont se face prin alimentarea cardului. Pe masura ce sumele utilizate sunt rambursate, limita de credit disponibila se reintregeste automat.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

243 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

  • Depozite
  • Biroul de CreditGhid Biroul de Credit: ce este Biroul de Credit, calcul scoring Biroul de Credit, dupa cate zile se raporteaza sau se sterg restantele, etc. Ghid complet pe Conso.ro
  • Drepturile consumatorilor de crediteGhid despre drepturile consumatorilor de credite: drepturi la analiza dosarului, conditii renuntare credit, sfaturi de la ANPC privind OUG 50/2010. Ghid complet.

Facebook