Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid

1.2 Ce informatii transmit bancile la Biroul de Credit?

PDF Printeaza
Baza de date de la Biroul de Credit cuprinde 3 mari categorii de informatii:
  • Date negative (informatii despre clientii rau-platnici).
  • Date pozitive (informatii despre clientii bun-platnici)
  • Scoringul (o nota finala, prin care Biroul evalueaza riscul de credit al unui client).
 
Datele negative sunt raportate de catre banci inca de la infiintarea Biroului de Credit. Acestea sunt formate din informatii despre:
  • clientii cu restante la credite mai mari de 30 de zile
  • fraudulenti – persoane care au savarsit o infractiune sau contraventie, in relatia directa cu o banca (sau alta institutie cu calitatea de participant), pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dupa caz, sau prin acte administrative necontestate;
  • declaratii cu inadvertente – date neconforme cu realitatea furnizate de persoanele fizice la momentul solicitarii creditului.
 
Din 2007, bancile au inceput sa transmita gradual si informatii pozitive. Acestea cuprind date despre toate produsele de credit si similare utilizate de populatie (valoarea creditului, sold ramas, rata lunara, durata de rambursare etc.), la care nu se inregistreaza restante la plata.
 
Din martie 2009, Biroul de Credit a introdus si scoringul, ce reprezinta o nota finala acordata persoanelor fizice, prin care se estimeaza riscul de neplata (probabilitatea sa isi plateasca in viitor ratele la timp) al persoanei respective.

Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

243 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook