Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ghid

3.2 Indicatori si Oscilatori: MACD

PDF Printeaza

Indicatorul Moving Average Convegence Divergence (MACD) reprezinta convergenţa şi divergenţa mediilor mobile. El se formeaza ca diferenţa intre doua medii mobile, care este exprimata prin histograme (hasurari verticale). Ca semnal de intrare in piaţa se utilizeaza media mobila a indicatorului MACD (linia semnal). Acesta este unul din cei mai cunoscuţi indicatori clasici, utilizat de majoritatea traderilor şi analistilor pe pieţele financiare pentru a analiza puterea de evolutie a trendului.

De obicei, pentru crearea indicatorului se folosesc mediile mobile exponenţiale (EMA) cu perioade de 26 şi 12, iar ca linie semnal – media mobila cu perioada 9.

MACD = EMA12-EMA26-EMA9*(EMA12-EMA26)

Reguli generale de utilizare a indicatorului sunt urmatoarele:
•     Cand histogramele MACD se afla mai sus de linia zero, trendul este ascendent, cand se afla mai jos – descendent.
•    Cat timp MACD formeaza noi histograme pozitive mai inalte, trendul ascendent are potenţial de continuare (la trendul descendent situaţia este identica).
•    Cand preţul formeaza un nou maxim, iar histogramele MACD sunt mai jos decat maximul anterior, se considera ca trendul ascendent pierde din putere şi probabil urmeaza o scadere a preţului. Acest efect se numeşte divergenţa (Divergence) trendului şi anticiparea corecta a pretului viitor este probabila, deoarece divergenţa indica potenţiala schimbare a direcţiei preţului.
         
Divergenţa reprezinta diferenta intre direcţia preţului şi direcţia indicatorului, si reflecta principiul neconfirmarii tendinţei curente a pieţei. Cand maximele preţurilor sunt confirmate de maximele indicatorului, inseamna ca trendul este susţinut de entuziasmul traderilor, care aşteapta ca preţul sa atinga un nivel şi mai inalt.

Neconfirmarea inseamna ca noile varfuri sunt atinse mai mult din inerţie, si din lipsa unui numar mare de vanzatori care sa stopeze cresterea preţului. In aceasta situaţie apare momentul cand tranzactiile de cumparare s-au efectuat si in piaţa au ramas putini cumparatori (volumul ordinelor de cumparare este foarte mic). In acest moment chiar şi un volum redus de vanzari (cel mai frecvent din cauza inchiderii poziţiilor lungi) provoaca scaderea preţului, deoarece sunt mai putini cumparatori şi volumele la cumparare sunt minime.

Se recomanda deschiderea poziţiilor impotriva trendului, deoarece probabilitatea schimbarii direcţiei este mai mare, cat şi potenţialul profit. Rationamentul in cazul unui trend descendent este identic. Apariţia divergenţei reprezinta un semnal important nu numai pentru indicatorul MACD, dar şi pentru alţi oscilatori, ca RSI, Stochastic etc.

Indicatorul MACD este folosit la analiza puterii trendului. Prin aceasta se inţelege disponibilitatea şi capacitatea cumparatorilor sau vanzatorilor de a consolida tendinţa curenta a pieţei (de a efectua noi cumparari sau vanzari). Tendinţa de crestere sau scadere continua pana cand creste cererea in acea direcţie.

Evolutia preţurilor este condiţionata de intensitatea noilor cereri de cumparare sau vanzare. Tranzactiile efectuate de traderii speculanţi (Open interest) se reflecta in mişcarea preţului şi trebuie stiut ca aceste tranzactii mai devreme sau mai tarziu vor fi inchise, deoarece traderii vor fixa profitul (Take Profit) sau vor minimiza pierderea (Stop Loss).  Evident, inchiderea poziţiilor deschise iniţiaza mişcarea in direcţie opusa (de exemplu, daca a fost deschisa poziţia de cumparare, atunci inchiderea ei inseamna vanzarea aceluiaşi volum de valuta, dar cu alt preţ). Acest proces continuu al pieţelor financiare se caracterizeaza print-un grad diferit de intensitate: accelereaza sau incetineşte. Evolutia reflectata mai sus este intr-o oarecare masura aratata de indicatorul MACD.

In fig. alaturata este prezentat un exemplu al indicatorului MACD cu aparitia semnalelor de intrare in piata. Momentul oportun apare cand liniile histogramei sunt sub linia semnal (pentru vanzare) sau deasupra (pentru cumparare), si cand indicatorul se afla in zona pozitiva intens exprimata (pentru vanzare) sau in cea negativa puternic exprimata (pentru cumparare). Deseori preţul nu reacţioneaza la semnal imediat şi se creeaza un nou impuls (maxim sau minim) in aceeaşi direcţie. Daca divergenţa apare la al doilea maxim sau minim, atunci semnalul devine şi mai puternic.

MACD este mai eficient cand preţul efectueaza o mişcare cu o amplitudine mai mare. Unul dintre cele mai puternice semnale tehnice este la apariţia divergenţei MACD in special pe graficele de 4 ore, zilnic, saptamanal.


Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

267 Opinii

CEC Bank

243 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook