Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

ANRE: Tarifele de energie electrica au crescut de la 1 iulie in medie cu 3 lei pe luna

Autor: Conso |

Publicat in: Energie electrica

 

De la 1 iulie 2017, tarifele de energie electrica au crescut in medie cu 8%. Aceasta majorare este echivalenta cu o crestere medie a tarifelor cu 3 lei pe luna, respectiv 36 lei pe an, potrivit presedintelui ANRE, Niculae Havrilet.

Majorarile difera de la o zona de distributie la alta, in functie de indicatorul de piata concurentiala.

“Avem 8 zone de distributie si respectiv de furnizare de ultima instanta in cadrul serviciului universal. Cresterea de 8% reprezinta un nivel mediu. Sunt zone in care avem o crestere de 15%, sunt zone cu o majorare de 5% si avem o zona in care avem chiar o scadere pe zona de furnizare electrica”, a explicat presedintele ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), Niculae Havrilet in cadrul evenimentului “Competitia pe piata energetica” organizat de Focus Energetic.

El a adaugat ca diferentele de crestere la nivelul tarifelor sunt reprezentate in special de capacitatea de negociere in amonte a fiecarui furnizor. In acest sens, in medie un furnizor de ultima instanta cumpara energie in banda intr-un nivel de 70% din necesarul pe care il presupune ca va avea nevoie, 30% luandu-se de pe preturile de pe platformele de tip spot. Aceste preturi, in ultimele 6 luni, au inregistrat o crestere de 30-40% fata de nivel valabil in aceeasi perioada a anului trecut. 

“ANRE este obligat sa aprobe aceste preturi, pentru ca ele sunt demonstrate cu facturile pe care le inregistreaza furnizorii. Sunt furnizori care au jucat mai bine pe piata contractelor decat altii. Din acest punct de vedere noi nu putem decat sa consemnam cat a costat factura de cumparare a energiei. Practic este vorba de performanta fiecarui furnizor de a cumpara energie din piata concurentiala. Acel CPC (cota de piata concurentiala) este un indicator prin care Autoritatea de Reglementare solicita furnizorilor de ultima instanta (FUI) sa aiba performanta atunci cand incheie contracte”, a adaugat Niculae Havrilet.

Furnizorul de ultima instanta este acel furnizor care este obligat sa obtina contracte de energie cu producatorii sau cu alti furnizori cu care incheie contractul, pentru a putea prelua orice consumator care a ramas fara un contract valid de furnizare. “Este un fel de siguranta, dar aceasta siguranta, ca orice masura de acest fel costa mai mult decat ar costa in cazul pretului negociat direct cu un furnizor”, a precizat Havrilet.

Potrivit presedintelui ANRE, singura solutie de a aduce un echilibru la nivelul facturii este de a impulsiona dezvoltarea unei piete libere. “Sunt furnizori nou formati care concureaza cu succes, cota lor de piata crescand in permanenta, ajutati si de faptul ca bursa de energie OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica si de gaze naturale din Romania) este matura si lichida”, a explicat presedintele ANRE.

Aceasta liberalizare completa a pietei se va produce de la inceputul anului 2018, insa presedintele ANRE nu considera ca se va produce o schimbare semnificativa, in sensul in care procentul reglementat de 10% din tariful total actual nu este relevant in acest moment.

“Liberalizarea completa nu va avea un impact foarte mare si pretul va fi influentat de implicarea hidro si energiilor regenerabile in mixul energetic, care aduc scaderi semnificative, dar si de capacitatea furnizorilor de ultima instanta de a obtine tarife mai mici de la producatori”, a afirmat Niculae Havrilet.

Alte articole din Energie electrica

Energie electrica

Cum ne alegem furnizorul de energie pentru a reduce factura?

Schimbari importante pentru consumatorii de energie electrica de la 1 ianuarie 2018. Mai este mai putin de o luna pana cand piata va fi complet liberalizata, iar consumatorii trebuie sa stie ca au posibilitatea sa isi schimbe furnizorul, sau macar contractul cu actualul, pentru a beneficia de tarife mai mici chiar si cu un sfert. Citeste mai mult

Cine poate stopa cresterea preturilor la energia electrica?

Preturile la energie electrica au crescut semnificativ in luna octombrie, dupa intrarea in vigoare a majorarii tarifelor cu 5% si continua sa urce in ritm alarmant, depasind recordul inregistrat in ianuarie. Care este explicatia acestor cresteri si, mai ales, ce se poate face pentru temperarea acestora? Citeste mai mult

Opinii recente

de Cosmin Mihai

"Buna seara,sa ma povestesc experienta mea de curând cu domnii de la BRD FINANCE si angaja?ii lor de tot r. . . tul!! Acum 2 luni ..."

Facebook