top banner

Majoritatea clientilor romani de Bauspar, la limita saraciei

30 Mai 2017 | Autor: Conso

Majoritatea romanilor care au intrat in sistemul de economisire-creditare in domeniul locativ si au economisit pe o perioada de cinci ani sunt la limita saraciei si au venituri modeste. In plus, unu din trei clienti (29%) sustine ca nu a apelat la credit pana acum pentru ca nu putea face fata ratelor unui credit.
Situatia reiese dintr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.040 de clienti ai celor doua banci de economisire-creditare din Romania care au economisit timp de 5 ani, dar nu au apelat pana in prezent la un credit.
Si, desi nu au luat inca un credit pentru locuinta, 78% din clienti au folosit fondurile de economisire si prima de stat pentru imbunatatirea conditiilor de locuit.
Din cercetare mai reiese faptul ca 84% din totalul participantilor la sistem au probleme cu locuinta. Cei mai multi dintre clientii chestionati sunt nemultumiti de faptul ca locuinta este veche (42%) sau considera ca aceasta are nevoie de reabilitare (29%).
In plus, din studiu mai reiese faptul ca aproape jumatate din totalul gospodariilor in care traiesc clientii bancilor pentru locuinte si aproape doua treimi din persoanele care au peste 60 de ani traiesc cu un venit total de sub 3.000 de lei, mai mic decat venitul mediu lunar al unei gospodarii din Romania, de 3.085 de lei.
Jumatate dintre clienti locuiesc in orase mici sau la tara
Totodata, aproape jumatate (43%) dintre clienti traiesc in zone rurale sau orase mici, cu oportunitati financiare si de locuri de munca mai reduse.
De asemenea, 54% dintre clientii sistemului Bauspar considera ca posibilitatile lor financiare sunt mai mici decat costurile de imbunatatire a locuintei.
Studiul mai arata ca 71% dintre respondenti au incredere mare in sistemul de economisire - creditare, iar 84% dintre acestia spun ca nu ar fi avut alte surse de finantare pentru renovarea locuintei in absenta acestui sistem.
Romania are doua banci pentru locuinte, infiintate in baza unei legi speciale. Sistemul prevede faptul ca statul plateste 25% din suma economisita in anul precedent de catre client, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 de euro.
In ce stadiu se afla sistemul?
Activitatea bancilor pentru locuinte este blocata de mai bine de un an pana cand va fi aprobata legea care reglementeaza sistemul de economisire-creditare, aflata in dezbatere parlamentara.
“Nu se semneaza noi contracte, nu intra noi clienti in sistem. Nu se pot semna noi contracte fara clarificari legislative. Din punctul de vedere al activitatii, acordam credite clientilor existenti. Speram sa se finalizeze acest demers legislativ cat se poate de repede si sa avem clarificari pentru legea care reglemenetaza acest sistem de economisire-creditare”, a declarat presedintele executiv al Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ (ABDLR), Lucian Anghel.
Sistemul a fost blocat dupa ce inspectorii Curtii de Conturi au ajuns la concluzia, dupa un control desfasurat in 2015, ca unele prime platite de stat nu au fost folosite in mod corespunzator.
Potrivit jucatorilor din piata, sistemul romanesc al bancilor pentru locuinte are in jur de 500.000 de clienti, iar numarul acestora este in scadere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii