Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum se poate mosteni un contract de economisire-creditare?

Oana Enescu

AUTOR:

Oana Enescu
consilier juridic la BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Unchiul meu avea un contract de economisire creditare de aproape 4 ani dar de curand a decedat iar eu sunt singurul mostenitor. Daca mostenesc si contul in care el a cumulat banii pot sa il preiau ca fiind un cont cu vechime de 4 ani? Mai exact, daca mai stau 1 an si ajung la 5 ani de economisire pot sa folosesc primele pentru orice scop? Stanciu Corneliu, Arad

Raspuns: Conform art. 6, alin. 1 din Norma metodologica din data de 10.07.2009, emisa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei: “In cazul decesului unei persoane indreptatite sa primeasca prima de stat, numai succesorul/succesorii sau/sai legal/legali sau testamentar/testamentari are/au dreptul de a solicita incetarea contractului de economisire-creditare sau continuarea acestuia in nume propriu. Succesorul/succesorii primeste/primesc si prima de stat cuvenita persoanei decedate, indiferent daca este/sunt parte si la alte contracte de economisire-creditare incheiate.”

Mai mult decat atat alin. 5 din art. 6 prevede ca: “In cazul in care contractul de economisire-creditare continuat conform prevederilor alin. (4) este reziliat ulterior, inainte de expirarea termenului de economisire stabilit prin contract, fara sa fi fost prezentate dovezile prevazute la art. 4 (dovada utilizarii sumelor in domeniul locativ), banca de economisire si creditare in domeniul locativ va restitui Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei numai cuantumul primei de stat acordat persoanei care a continuat contractul; prima de stat cuvenita titularului anterior de contract nu se restituie.”

Interpretand aceste texte de lege ajungem la concluzia ca daca un mostenitor alege sa continuie contractul de economisire-creditare al autorului sau si respecta perioada de economisire stabilita initial in contract (5 ani), atunci i se cuvine prima de stat si nici nu mai trebuie sa faca dovada utilizarii sumei in domeniul locativ, daca mostenitorul indeplineste la randul sau conditiile prevazute de lege pentru acordarea primei de stat.

In plus, clientii care au incheiat contracte de economisire-creditare cu BCR Banca pentru Locuinte beneficiaza conform prevederilor Capitolului 18  din Conditiile Generale ale Contractelor de urmatoarea posibilitate: “Dupa decesul clientului, contractul de economisire-creditare pentru domeniul locativ poate fi continuat sau poate fi reziliat de catre succesorul de drept al titularului, cu conditia ca acesta sa-si dovedeasca calitatea pe baza unui certificat de mostenitor sau a unei hotarari judecatoresti definitive.”

Astfel cum se poate observa atat Conditiile Generale ale Contractelor ale BCR BpL cat si Norma metodologica vorbesc despre o continuare a contractului iar nu despre incheierea unui nou contract pe numele mostenitorului, prin urmare suntem in prezenta unei continuari si a perioadei de economisire.

Opinii recente

de Florin Stefan

"Neserioasa banca! Prima banca care comisioneaza incasarea salariului, desi isi fac publicitate ca nu au nici un cost. "

Facebook