Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Economisire-creditare: Care este baza de calcul a primei de stat?

Oana Folcic

AUTOR:

Oana Folcic
expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Prima de la stat este de 25%, maxim 250 euro. Eu vroiam sa depun exact 1.000 euro ca sa iau prima maxima. Dar se calculeaza 25% la 1.000 euro depusi sau la 1.000 euro din care se scade mai intai comisionul de inceput de 1%? Pentru ca daca e asa, ar trebui sa depun 1.010 euro. Caraniescu Stefan, Arad

Raspuns: Conform prevederilor legale in vigoare, sumele care sunt luate in considerare la calcularea primei de stat sunt constituite din depunerile efectuate de catre client in anul pentru care se acorda prima de stat.

Avand in vedere prevederile Conditiilor Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare ale BCR Banca pentru Locuinte S.A. - cap. 1 alin. (4) - conform carora:

"primele depuneri efectuate de client se vor face in contul comisionului de deschidere. Dupa achitarea integrala a comisionului de deschidere toate platile efectuate de client sunt considerate rate de economisire",

Subliniem ca la calculul primei de stat se iau in considerare si depunerile reprezentand comision de deschidere.

Prin urmare, prima de stat este direct corelata cu depunerile efectuate de client intr-un an de economisire, indiferent daca aceste depuneri reprezinta comisioane sau rate efective de economisire.

Pentru a maximiza randamentul produsului de economisire-creditare pentru domeniul locative prin obtinerea cuantumului maxim al primei de 250 euro (astfel cum este prevazut de lege),  va recomandam sa aveti in vedere rata de schimb leu/euro comunicata de BNR pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire la care se calculeaza contravaloarea in lei a primei de stat.

Opinii recente

de Adrian Boangher

"Am depus dosarul in aprilie si aproape este finalizat. - toate costurile mi-au fost comunicate de la inceput. - timpul de asteptare a fost unul ..."

Facebook