Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Economisire-creditare: Care este baza de calcul a primei de stat?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Oana Folcic

AUTOR:

Oana Folcic
expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Prima de la stat este de 25%, maxim 250 euro. Eu vroiam sa depun exact 1.000 euro ca sa iau prima maxima. Dar se calculeaza 25% la 1.000 euro depusi sau la 1.000 euro din care se scade mai intai comisionul de inceput de 1%? Pentru ca daca e asa, ar trebui sa depun 1.010 euro. Caraniescu Stefan, Arad

Raspuns: Conform prevederilor legale in vigoare, sumele care sunt luate in considerare la calcularea primei de stat sunt constituite din depunerile efectuate de catre client in anul pentru care se acorda prima de stat.

Avand in vedere prevederile Conditiilor Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare ale BCR Banca pentru Locuinte S.A. - cap. 1 alin. (4) - conform carora:

"primele depuneri efectuate de client se vor face in contul comisionului de deschidere. Dupa achitarea integrala a comisionului de deschidere toate platile efectuate de client sunt considerate rate de economisire",

Subliniem ca la calculul primei de stat se iau in considerare si depunerile reprezentand comision de deschidere.

Prin urmare, prima de stat este direct corelata cu depunerile efectuate de client intr-un an de economisire, indiferent daca aceste depuneri reprezinta comisioane sau rate efective de economisire.

Pentru a maximiza randamentul produsului de economisire-creditare pentru domeniul locative prin obtinerea cuantumului maxim al primei de 250 euro (astfel cum este prevazut de lege),  va recomandam sa aveti in vedere rata de schimb leu/euro comunicata de BNR pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire la care se calculeaza contravaloarea in lei a primei de stat.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare(P) Finantari imobiliare cu dobanzi fixe in lei, incepand de la 4,5% pe an
  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?
  • Vocea clientului
BCR Economisire-Creditare

"Asemenea altor persoane am incheiat atat eu cat si sotul meu un contract cu BCR BPL de economisire-creditare . (cel cu prima ..."

georgiana tana (Brasov)