Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pot incheia un contract de economisire-creditare pe numele nepotului?

Oana Folcic

AUTOR:

Oana Folcic
expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Pot sa inchei un contract de economisre-creditare pe numele nepotului meu? Eu sunt matusa lui as fi vrut sa economisesc pentru el. Dar am nevoie si de acordul parintilor? Cine beneficiaza de bani, avand in vedere ca el este minor si tutori sunt parintii, nu eu? Comanescu Iulian, Suceava

Raspuns:

Conform prevederilor Codului Familiei, minorii sunt reprezentati, respectiv asistati la semnarea actelor civile de catre parintii sai. De aceea, contractele de economisire-creditare se incheie pe numele minorilor numai cu acordul si semnatura parintilor.
 
Codul Familiei Art. 105. - Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor si de a-l reprezenta in actele civile pana la data cand el implineste varsta de paisprezece ani.  Dupa implinirea varstei de paisprezece ani minorul exercita singur drepturile si isi executa tot astfel obligatiile, insa numai cu incuviintarea prealabila a parintilor, spre a-l apara impotriva abuzurilor din partea celui de-al treilea.  
 
In Conditiile Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare ale BCR BpL, document ce reglementeaza relatia contractuala dintre clienti si BCR BpL, este prevazuta posibilitatea transferului drepturilor din contractele de economisire-creditare de la titular catre o alta persoana.

Astfel, puteti incheia un contract cu BCR BpL pe numele dumneavoastra, sa economisiti in baza acestuia (ca si cand ati depune banii in contul nepotului dumneavoastra), iar cand nepotul va implini 18 ani si va fi dobandit capacitatea de exercitiu deplina, putand decide singur cu privire la administrarea bunurilor sale, ii puteti cesiona contractul de economisire-creditare, cu toate economiile accumulate pe acesta.  
 
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca statul acorda clientilor bancilor pentru locuinte o prima de stat anuala in valoare de 25% din valoarea depunerilor, fara a depasi cuantumul maxim de 250 euro (echivaletul in lei), indiferent de numarul contractelor incheiate de acestia. Am facut aceasta precizare plecand de la ipoteza in care dumneavoastra sunteti deja  titulara unui contract de economisire-creditare.

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook