Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Economisire-creditare: pot utiliza prima de la stat pentru amenajarea gradinii?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Oana Folcic

AUTOR:

Oana Folcic
expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Pot utiliza primele de la stat pentru amenajarea gradinii? Este considerat tot domeniu locativ? As vrea sa scot banii acumulati in cont pentru a cumpara niste plante si o fantana de gradina. Colibas Mircea, Cluj-Napoca

Raspuns: Conform prevederilor legale in vigoare, clientii pot beneficia constant de prima de stat pentru depunerile efectuate in baza unui contract de economisire-creditare cu o durata de minimum 5 ani.

Dupa expirarea perioadei minime de 5 ani clientii isi pot retrage economiile fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ. Cu alte cuvinte, clientii decid asupra destinatiei in care isi investesc economiile, respectiv pot investi prima de la stat in orice alt scop de cat cel locativ.

Se vor prezenta documente care sa probeze utilizarea in scop locativ numai in cazul in care suma economisita si/sau suma contractata este pusa la dispozitia clientilor ca urmare a indeplinirii conditiilor de repartizare inainte de expirarea perioadei minime de 5 ani.

Consideram ca plantele si fantana de gradina reprezinta obiecte decorative si nu intra in categoria produselor ce se pot achizitiona in vederea executarii de lucrari in domeniul locativ.

Activitatile in domeniul locativ permise de lege (si enumerate ca atare in actele normative) se refera la reabilitarea, modernizarea, consolidarea, extinderea imobilelor sau apartamentelor cu destinatie preponderent locativa, construirea, cumpararea de imobile/terenuri, etc.

Cu alte cuvinte, se deconteaza lucrari, servicii sau materiale de constructie achizitionate in vederea sporirii confortului locativ.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare(P) Finantari imobiliare cu dobanzi fixe in lei, incepand de la 4,5% pe an
  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?
  • Vocea clientului
Raiffeisen Bank Prima casa

"In 2014, Februarie, am decis, impreuna cu sotia, sa ne luam locuinta noastra. Am mers la 3 banci ( Bcr, Cec, Raiffeisen) . ..."

Radu Balas (Victoria)