Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Economisire-creditare: Cand se vireaza integral prima de la stat pentru 2009?

Oana Folcic

AUTOR:

Oana Folcic
expert financiar bancar, Directia Clienti, BCR Banca pentru Locuinte

Data publicarii:

Intrebare: Am incheiat in anul 2009 un contract de economisire de tip BPL. Pana la data prezentei din cei 250 euro cat reprezenta prima de la stat nu s-au virat decat 20% din suma care trebuia pe motiv ca statul nu a liuvrat integral aceasta suma. Va rog sa-mi comunicati ce se poate face daca pana la finalul acestui an nu se va vira si diferenta pana la cei 250 euro cum este prevazut in contract? M-ai merita sa economisesti tinand cont ca pot aparea neseriozitati din partea statului? Boghiu Iulian, Targu Jiu

Raspuns: Prima de stat, reprezinta o subventie pe care statul o acorda cetatenilor romani, domiciliati in Romania, care sunt titulari de contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ, in vederea stimularii activitatii de economisire pentru investitii in domeniul locativ.

Programul de economisire-creditare derulat prin intermediul bancilor de locuinte sustine domeniul locativ, un domeniu important in economia Romaniei, mai ales in perioade dificile din punct de vedere economic.  

Prima de stat este garantata si reglementata prin lege (Ordonanta de Urgenta a Guvernului - OUG  nr. 99/2006, art. 288-317, cu modificarile si completarile ulterioare) si se suporta si se plateste de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), si nu de catre institutiile bancare.

Prin actele normative in vigoare nu este stabilit un termen limita cu privire la indeplinirea obligatiei de virare a primei de stat de catre ministerul de resort. Insa, din experienta anilor trecuti va putem confirma ca Statul a efectuat plata primei intr-una sau mai multe transe.

In ceea ce priveste prima aferenta anului de economisire 2009, clientii nostri au primit la sfarsitul lunii iulie 2010 prima transa din prima de stat, reprezentand aproximativ 20% din valoarea totala solicitata.

Plata primei transe, dar si semnele primite ca urmare a discutiilor purtate cu reprezentanii Statului (Guvern, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Finantelor Publice) ne dau incredere ca Statul isi va onora obligatiile legale in sensul virarii diferentei primei de stat.

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook