top banner

Plafonul de garantare a depozitelor, suplimentat temporar pentru unii clienti

27 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a instituit un plafon de garantare suplimentar, de 100.000 de euro, pentru depozitele ce rezulta din tranzactii imobiliare, mosteniri, despagubiri, plata unor indemnizatii de asigurare si altele. Garantarea suplimentara este valabila, insa, pe o perioada limitata, de 12 luni, potrivit unui comunicat al institutiei.
Pe langa plafonul actual de garantare, de 100.000 de euro, un deponent poate beneficia de un plafon suplimentar in aceeasi suma, insa doar pentru un an si doar pentru sumele provenite din sursele mentionate.
„Cu scopul de a oferi o protectie sporita pentru deponenti, prin Directiva 49/2014/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor (art. 6 alin.2), anumite categorii speciale de depozite beneficiaza de un plafon de garantare suplimentar. Acesta este aplicat pe o perioada de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditata in cont la institutia in cauza sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o alta institutie de credit”, se arata in comunicatul BNR.
Ce depozite beneficiaza de garantare suplimentara?
Potrivit legii de transpunere a Directivei mentionate, BNR are obligatia sa stabileasca si sa reconsidere periodic nivelul plafonului suplimentar.
In comunicatul BNR se precizeaza ca depozitele care beneficiaza de aceasta garantie suplimentara in caz de faliment al unei banci sunt cele care rezulta din tranzactii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinatie locativa, adica vanzari de locuinte, cele rezultate din pensionare, disponibilizare, invaliditatea sau decesul deponentului, cele rezultate din incasarea unor indemnizatii de asigurare sau a unor compensatii pentru daune generate de infractiuni sau pentru condamnari pe nedrept.
BNR a publicat si un tabel din care rezulta ca nivelul de garantare suplimentara de 100.000 de euro este cel mai redus din Uniunea Europeana. Al doilea cel mai redus este cel din Bulgaria, de 127.000 de euro, in timp ce in Italia, Slovenia si Slovacia cuantumul este nelimitat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii