top banner

Fondul de garantare pentru zona euro, criticat din fasa

25 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Sistemului comun de garantare a depozitelor din sistemul bancar al zonei euro ar trebui sa fie finalizat pana in anul 2024, potrivit planurilor Comisiei Europene. Acesta a fost gandit pentru a evita panica bancara in momentul in care o banca dintr-un stat din zona intra in faliment.
Insa, abia a fost anuntata aceasta intentia, ca au aparut si critici din partea celor mai puternice state europene.
Sistemul ar urma sa intre progresiv in vigoare, la mijlocul anului 2017, pentru ca dupa mai multe etape sa fie definitivat in 2024, scrie presa europeana.
In prezent, majoritatea tarilor din zona euro dispun de un sistem national de garantare a depozitelor bancare, care asigura despagubiri de pana la 100.000 euro pentru deponentii fiecarei banci participante la sistem, in cazul in care banca intra in faliment.
Fondul de garantare european va fi alimentat din contributii ale bancilor
Potrivit proiectului CE, in primii trei ani (2017-2020), bancile ar urma sa plateasca circa trei sferturi din contributie la fondul national, iar restul la fondul comun european de garantare a depozitelor. Daca o banca va da faliment in aceasta perioada, deponentii din tara in care activeaza banca vor fi despagubiti de la fondul national de garantare, iar daca acesta nu este suficient, suma va fi completata de la fondul european. In faza a doua (2020 - 2024), fondul european de garantare ar urma sa intervina inca de la inceputul cazurilor de faliment, deponentii urmand sa fie despagubiti atat de fondul national cat si de cel european. Contributia fondului european ar urma sa creasca progresiv in raport cu partea fondului national pentru a ajunge la 100% in 2024.
Germania cere mai intai protectie pentru banci in fata crizei
Insa cea mai mare economie a Eurozonei, Germania, si-a exprimat deja reticentele fata de ideea unui sistem european comun de garantare a depozitelor bancare.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, sustine ca forul european, respectiv Comisia Europeana, ar fi trebuit mai intai sa adoptate masuri pentru protejarea sistemului bancar din zona euro impotriva crizelor financiare.
„Inainte de a discuta despre garantarea depozitelor in Europa, ar trebui prima data sa intarim rezistenta sectorului bancar la criza”, a afirma Wolfgang Schauble, citat de presa germana.
In opinia sa, mutualizarea riscurilor este inutila si ii va favoriza numai pe cei care nu au facut niciun efort.
Sistemul european de garantare a depozitelor bancare constituie cel de-al treilea si ultimul pilon al Uniunii Bancare Europene, constiuita la nivelul zonei euro pentru a uniformiza reglementarile in sistemul bancar.
Primul pilon, Mecanismul Unic de Supraveghere, a atribuit Bancii Centrale Europene (BCE) sarcina supervizarii bancilor de importanta sistemica din statele membre ale zonei euro, incepand cu data de 4 noiembrie 2014.
Al doilea pilon consta in constituirea unui fond unic de solutionare, destinat evitarii folosirii banului public in cazul falimentului unei banci. Acest fond ar urma sa fie lansat in ianuarie 2016 si va creste progresiv pe baza contributiilor bancilor pentru a ajunge la 55 de miliarde de euro in 2025.
Romania si-a exprimat intentia de a adera la Uniunea Bancara Europeana inainte de a intra in zona euro, insa procesul este kung si anevoios chiar si pentru tarile din eurozona, cu atat mai mul pentru Romania. In privinta garantarii depozitelor, si in tara noastra este valabil plafonul maxim existent la nivel european, de 100.000 de euro pe deponent pe banca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii