top banner

Dobanzile la depozite nu urmeaza trendul ROBOR

04 Decembrie 2017 | Autor: Conso

Cresterea dobanzilor pe piata monetara a atras atentia tuturor debitorilor cu credite in lei cu dobanda variabila, avand in vedere ca aceasta se modifica in functie de indicatorul ROBOR. Pe de alta parte, si deponentii sperau la remuneratii mai generoase din partea bancilor, avand in vedere scumpirile din ultima vreme.
Din pacate, insa, la credite majorarea dobanzilor s-a vazut imediat in rata la banca, mai ales ca primul val de crestere s-a produs chiar in a doua parte a lunii septembrie, in plina perioada de actualizare a dobanzilor variabile in functie de ROBOR la 3 luni. In schimb, la depozite inca nu se simte valul de euforie din piata. Din contra, potrivit statisticilor BNR publicate recent, in luna octombrie, cand ROBOR deja inregistra cresteri de peste un punct procentual, dobanzile la depozite, pe medie, au scazut usor, in cazul economiilor in sold.
Concret, in octombrie, bancile acordau dobanzi la depozite pentru populatie, in medie, de sub 1%, mai exact 0,94%, in scadere fata de lunile anterioare. Doar pentru economisirile pe perioade mai lungi de 2 ani bancile bonificau dobanzi “mai generoase”, in medie de 1,36% pe an, si acestea in scadere, insa.
La depozitele nou constituite, per total, dobanzile acordate populatiei au urcat, insa, nesemnificativ, la 0,75% pe an, de la 0,74% cu o luna in urma. Pe de alta parte, pentru economiile de peste doi ani, dobanzile s-au redus de la 0,67% pe an la 0,61% pe an.
In schimb, la credite, in anumite cazuri, dobanzile au urcat in octombrie fata de septembrie chiar si cu jumatate de punct procentual, in special la creditele pentru locuinte.
Romanii pierd bani daca merg cu economiile la banca
In aceste conditii, ce i-ar mai motiva pe romani sa mearga cu banii la banca, in depozite, atat timp cat castigul (la care se mai aplica si impozitul pe venit, care urmeaza sa scada, ce-i drept, de la 16% la 10% de anul viitor) este deja mult sub cresterile de pret. Inflatia in luna octombrie a urcat la 2,6%, maximul ultimilor patru ani. Mai mult, analistii estimeaza ca inflatia va atinge varful de 4% anul viitor.
La aceasta situatie se mai adauga si deprecierea leului fata de euro care erodeaza valoarea banilor din depozitele bancare constituite in lei.
In aceste conditii, dobanzile bancare sunt real negative insa, din pacate, romanii nu au prea multe alternative de economisire. Instrumentele specifice pietei de capital (actiuni, obligatiuni, fonduri de investitii) nu sunt la indemana oricui din cauza educatiei financiare precare. Nici fondurile pivate de pensii (Pilonul III) nu au prea mare trecere, din aceleasi motive.
Mai mult, anul acesta Ministerul Finantelor a intrerupt emisiunile de titluri de stat pentru populatie din programul Fidelis, dupa doi ani de cand astfel de plasamente au fost reluate. In schimb, promite ca de anul viitor va emite titluri de stat pentru persoane fizice, prin intermediul Trezoreriei, pe diferite scadente. Nu se stie, insa, la ce dobanzi, astfel ca nu se stie cat vor fi de atractive pentru deponenti.
Care este topul dobanzilor la depozitele in lei?
Spre exemplu, pentru un depozit pe 3 luni, rata de dobanda maxima este plafonata la 2%. Dobanzi mai mari, de pana la 2,99% se mai pot obtine doar pentru scadente mai mari, maximul putand fi incasat la un depozit pe 2 ani deschis la TBI Bank.
Cele mai mari dobanzi se pot obtine la bancile de talie mica si medie, in vreme ce bancile mari rareori mai platesc dobanzi de peste 1%.
Spre exemplu, clientii care prefera sa economiseasca 5.000 lei intr-un depozit pe 3 luni deschis la o banca de talie mare nu mai pot spera decat la dobanzi de sub 0,55%. In acest sens Bancpost si Banca Transilvania afiseaza o rata de dobanda de 0,55%, BRD si UniCredit Bank – de 0,45%, CEC Bank – de 0,35%. In cazul BCR, rata de dobanda este de 0,15%, fiind de altfel si cea mai mica din piata remunerata pentru acest tip de depozit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii