top banner

Depozitele in euro ar putea reveni in atentia publicului

25 Octombrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Dupa un salt surprinzator, urmat de o cadere la fel de abrupta, dobanzile la depozitele in euro ar putea sa intre din nou pe un trend crescator, favorizat de majorarea Euribor. Analistii considera ca bancile se vor alinia la tendinta din pietele externe, insa ecartul dintre ofertele bancilor va continua sa fie simtitor.
Pe masura ce Euribor a intrat pe o tendinta de crestere in ultimele luni, analistii se asteapta ca miscari similare sa se observe si in ceea ce priveste dobanzile practicate de bancile locale la depozite.
Corelatia dintre Euribor si rata dobanzii nu este valabila numai in cazul creditelor, ci si in cazul randamentelor oferite de banci la depozitele in euro atrase de la populatie si firme.
Cu cat costul finantarii de pe pietele externe creste, iar lichiditatile devin mai greu de obtinut, cu atat se va indrepta atentia mai mult catre piata locala iar deponentii vor fi atrasi cu dobanzi mai mari.
Dobanda urmeaza sa creasca, dar piata ramane diferentiata
“Este logic sa ne asteptam la o miscare corelata intre pietele externe si dobanzile din Romania”, a precizat Radu Craciun, director de investitii la Eureko.
Radu Craciun estimeaza ca, in urmatoarele 6 luni, Euribor se va alinia treptat la dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene, iar de la jumatatea anului urmator va evolua in paralel.
Pe de alta parte, Craciun atrage atentia ca in Romania avem de a face cu diferente mari de la o banca la alta, in functie de politica de finantare a fiecareia si usurinta cu care obtin lichiditatile necesare.
Bancile care au la dispozitie linii de finantare de la bancile mama in conditii avantajoase sau pot accesa direct piata externa vor acorda dobanzi mai mici pentru economiile atrase de la populatie. Din contra, pentru bancile care se bazeaza pe sumele stranse de pe plan local, o rata a dobanzii mai mare la depozite devine un instrument util.
Momentan, cele mai mari dobanzi oferite la depozitele in lei depasesc 4% in timp ce mare parte din oferte se situeaza sub pragul de 2%, conform motorului de comparatii oferit de Conso.ro.
Depozitele au dobanzi apropiate de cele din zona euro
Daca in cazul creditelor in euro, diferenta de costuri intre Romania si zona euro este chiar si de peste 10 puncte procentuale pe anumite tipuri de imprumuturi, in privinta depozitelor, lucrurile sunt mai asezate.
In prezent, randamentele oferite populatiei pentru depunerile in euro sunt cu doar 1 procent mai mari decat media din zona euro. Astfel, conform datelor BNR, rata medie a dobanzii oferita pentru depozitele populatiei era la finalul lui august de 3,13%, cu o usoara tendinta de crestere.
In zona euro, rata dobanzii oferita la depozite, in aceeasi perioada s-a situati la 2,2%. Inainte de 2007, situatia era inversa, iar bancile straine erau usor mai “darnice” decat filialele din Romania.
Evolutia dobanzilor la depozitele in euro pentru populatie si a Euribor la 3 luni (%)
    sursa: BNR, BCE
Singurul moment in care acest echilibru a fost rupt a fost la inceputul lui 2009, cand necesitatea urgenta de lichiditati in euro a impins bancile romanesti sa ofere in medie si dobanzi de 7% populatiei pentru depozite, aproape dublu fata de dobanda oferita in vestul Europei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii