top banner

Depozitele cu plata in avans - ultima sansa de evitare a impozitului

24 Iunie 2010 | Autor: Marius Serban

Dobanzile de la depozite incasate incepand cu data de 1 iulie vor taxate cu 16%, indiferent de momentul in care s-a constituit depozitul. Impozitarea ar putea fi evitata temporar in cazul depozitelor cu plata dobanzii in avans incheiate pana la sfarsitul lunii iunie 2010.
Modificarile aduse de guvern Codului Fiscal reprezinta o veste proasta pentru deponenti deoarece castigurilor vor fi diminuate pe viitor cu 16%. Impozitarea se aplica pentru toate produsele de economisire oferite de banci:
  • Depozite la termen si certificate de depozit;
  • Conturi curente si de economii;
  • Contracte de economisire-creditare.
Conform ordonantei, impozitul se calculeaza si se retine de catre banci in momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului. Iar, masura se aplica indiferent de data constituirii depozitului.
Prin urmare, o persoana care a creat un depozit in urma cu un an si care devine scadent dupa 1 iulie 2010 va suporta un impozit de 16%, cu toate ca pe aproape toata durata contractului a existat o scutire de la impozitare.
Retragerea anticipata nu este o solutie
Retragerea anticipata nu este o solutie viabila pentru a evita impozitul, deoarece clientul pierde in acest caz dobanda acumulata. In astfel de situatii, bancile fie nu platesc nicio dobanda, fie platesc o dobanda de cont curent nesemnificativa.
Cei care doresc sa economiseasca in perioada urmatoare ar putea evita pentru o perioada scurta impozitul pe dobanda, daca aleg un depozit cu plata dobanzii in avans. Dobanda este platita la momentul constituirii depozitului. Avand in vedere ca pana la sfarsitul lunii iunie 2010, nu se plateste impozit pe dobanda, clientii ar putea constitui un astfel de depozit pe o perioada de pana la 1 an, fara ca dobanda sa fie taxata.
Astfel de depozite sunt oferite de ATE Bank, Bank of Cyprus, Emporiki Bank si Piraeus Bank iar ratele dobanzilor ajung pana la 7,75%. Ofertele pot fi analizate in sectiunea Comparatii Depozite de pe Conso.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii