top banner

Cine are depozite in bancile cipriote?

22 Martie 2013 | Autor: Conso

Bancile cipriote au atras depozite de 70 miliarde de euro, din care doar 32 miliarde euro sunt ale rezidentilor. Restul sunt depozite constituite de companii si persoane fizice din strainatate.
Prin unitatile bancare din Cipru, bancile au atras depozite de 20 miliarde euro de la nerezidenti. Alte 13 miliarde euro au fost obtinute de unitatile din Grecia, iar 4,5 miliarde euro au fost atrasi prin unitatile existente in Europa Centrala si de Est, arata datele publicate de Institutul de Finante Internationale (IFI - o asociatie globala a institutiilor financiare).
O statistica detaliata a tarilor din care provin deponentii nu este disponibila, insa datele auxiliare publicate de Banca Centrala Europeana sugereaza ca 19 miliarde euro apartin unor deponenti din afara UE, in special, din Rusia si Ucraina.
Conform datelor oficiale, depozitele asigurate prin schema de garantare (cele pana in 100.000 euro) au o valoare totala de 30 miliarde euro, ceea ce reprezinta 180% din PIB al Ciprului.
Sistemul bancar cipriot cuprinde 4 categorii de banci:
-    bancile locale reprezinta cel mai important grup, cu active de 4 ori mai mare decat PIB si cota de piata de aproape 60%. Acest grup este dominat de 3 institutii – Bank of Cyprus, Banca Populara (Laiki) si Hellenic Group – care detin impreuna 97% din cota de piata a acestui segment;
-    subsidiarele bancilor straine – in special din Grecia, dar si una din Rusia – au atins o cota de piata de 23%;
-    sucursalele bancilor straine au o cota de piata de 5% si au fost deschise in Cipru, in special, din considerente fiscale. Acestea interactioneaza foarte putin cu economia locala si sunt finantate de bancile mama;
-    banci cooperative, cu o cota de piata de 13%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii