top banner

BNR incearca sa se distanteze de problemele Bank of Cyprus

10 Aprilie 2013 | Autor: Marius Serban

Reprezentantii BNR au sustinut in ultimele zile ca Banca Nationala nu are nicio vina pentru problemele cu care se confunta deponentii la Bank of Cyprus. Autoritatile din Marea Britanie au fost intr-o situatie chiar mai dificila, dar au gasit deja solutii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, impreuna cu consilierii lui, au avut in ultimele zile mai multe interventii publice  - declaratii si articole in presa - prin care au semnalat ca BNR nu are nicio vina pentru problemele intampinate de clientii cu depozite la Bank of Cyprus.
Principalul argument este ca Bank of Cyprus are in Romania statut de sucursala straina si este supravegheata direct de la Nicosia. Astfel, BNR nu are nicio responsabilite pentru problemele aparute, aceasta fiind in exclusivitate a bancii centrale a Ciprului.
Mai mult, s-a ajuns pana la a se invinovati deponentii, ca au fost prea lacomi si au cautat cea mai mare dobanda la depozit, fara sa se gandeasca la siguranta banilor.
Nu s-a ratat nici argumentul clasic, folosit pana la refuz in trecut, in cazul celor care au luat credite: trebuia citit atent contractul! Acesta preciza clar ca depozitele sunt garantate de fondul din Cipru, astfel ca BNR s-a asigurat din timp ca deponentii primesc informatii exacte despre depozitele lor.
Bancile centrale au acorduri de cooperare
Experienta din Marea Britanie arata insa ca autoritatile de supraveghere poarta o responsabilitate si in aceste situatii. Intre bancile centrale din UE exista acorduri de cooperare, astfel ca orice banca centrala poate afla informatii despre bancile straine.
Atunci cand o banca straina are probleme financiare grave si vine sa atraga depozite la tine in tara, nu stai cu bratele incrucisate si te uiti cum banii populatiei se aduna pe marginea prapastiei.
Marea Britanie a rezolvat deja problema bancilor cipriote
In Marea Britanie, atitudinea a fost cu totul alta, iar clientii nu au fost invinovatiti ca vor dobanzi cat mai mari la depozite. Acest lucru inseamna concurenta si face parte din regulile jocului. Este rolul autoritatilor de supraveghere sa se asigure ca aceasta concurenta sa desfasoara in conditii de stabilitate financiara.
Autoritatea britanica (FSA) a realizat pericolul la care se expune populatia plasand depozite la Bank of Cyprus, inca de anul trecut. Sumele depuse se apropiau de 1 miliard de lire sterline.
In aceste conditii, FSA a fortat Bank of Cyprus sa se transforme din sucursala straina in banca britanica in vara lui 2012. Astfel, depozitele populatiei au devenit garantate prin schema din Marea Britanie, iar activitatea bancii a fost separata de cea din Cipru.
Cea de-a doua banca cipriota din Marea Britanie – Marfin (Laiki) Bank -  a ramas in continuare cu statut de sucursala, desi s-au facut presiuni si in acest caz pentru a-si schimba statutul juridic, conform Wall Street Journal. Valoarea depozitelor era insa mult mai mica, de numai 270 milioane de lire (echivalentul a 300 milioane euro), putin peste cea a depozitelor Bank of Cyprus din Romania (aproape 200 milioane euro).
La inceputul lunii aprilie, depozitele Laiki din Marea Britanie au fost preluate de Bank of Cyprus UK, intrand astfel sub incidenta reglementarilor britanice. Ramane de vazut daca BNR va reusi sa faciliteze o tranzactie similara pentru Bank of Cyprus Romania.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii