top banner

BCE nu vrea ca fondurile destinate garantarii depozitelor sa ajute bancile romanesti in dificultate

04 Noiembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

BNR si-a propus infiintarea unei proceduri prin care activele si administrarea bancilor comerciale insolvabile sa fie preluate printr-o banca-punte, controlata de catre Fondul de Garantare a Depozitelor. Banca Centrala Europeana saluta initiativa, dar recomanda ca fondurile destinate garantarii depozitelor sa nu fie afectate de noul mecanism.
BNR a solicitat, pe 20 octombrie, opinia Bancii Centrale Europeane cu privire la un proiect prin care ar urma sa se instituie o noua procedura de preluare a activitatii unei institutii de credit in caz de insolvabilitate.
O prima propunere a BNR vizeaza transferul total sau partial de active ale bancilor cu probleme catre una sau mai multe institutii eligibile.
O alta varianta este desemnarea Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDSB) drept administrator delegat si, dupa caz, actionar al institutiei de credit in dificultate.
Banca-punte, solutia de ultima instanta
Daca cele doua prevederi nu pot fi aplicate, atunci propunerea BNR este de constituire a unei banci-puncte, ce ar urma sa preia institutiile de credit cu probleme. Actionarul principal si administrator delegat al bancii punte ar urma sa fie tot FGDSB.
In acest caz, Fondul ar urma sa finanteze masurile de stabilizare, cu aprobarea BNR.
Banca-punte ar urma sa functioneze pe o durata de pana la doi ani, dar exista posibilitatea extinderii termenului pentru motive intemeiate. In aceasta perioada, scopul bancii este de a asigura “continuarea prestarii cu prudenta a serviciilor bancare aferente activelor si pasivelor preluate in vederea vanzarii sale ulterioare catre un tert eligibil”.
Propunerile BNR vizeaza si modificarea regimului fondului spcial creat pentru despagubirea persoanelor care au fost afectate negativ in procesul de administrare speciala. Acesta este redenumit “Fondul de restructurare bancara” (FRB) si va putea finanta la randul sau masurile de stabilizare.
BCE nu accepta ca siguranta deponentilor sa fie afectata
“BCE apreciaza introducerea bancii-punte ca pe o masura de stabilizare in vederea transferarii catre aceasta a activelor si pasivelor unei institutii de credit in dificultate”, se precizeaza in scrisoarea trimisa de BCE catre Banca Nationala a Romaniei.
Pe de alta parte insa, BCE solicita mai multe clarificari cu privire la rolurile FRB si FGDSB in finantarea masurilor de stabilizare a bancilor cu probleme, precum si la relatia dintre aceste doua fonduri.
“In general, BCE apreciaza ca, in scopul evitarii unei confuzii intre rolul FGDSB de fond de garantare a depozitelor si rolul FRB, de restructurare, ar fi mai potrivit ca resursele financiare ale FRB, si nu cele ale FGDSB, sa fie utilizate pentru finantarea masurilor de stabilizare si pentru capitalizarea bancii-punte”, se arata in opinia Bancii Centrale Europene.
Indiferent de varianta aleasa, BCE considera ca resursele financiare ale FGDSB disponibile pentru efectuarea platilor aferente depozitelor garantate ar trebui sa fie separate si, daca este necesar, sa fie utilizate doar pentru masurile de restructurare ce asigura indirect protectia deponentilor.
“In acelasi sens, implicarea FGDSB ca actionar si administrator al bancii aflate in dificultate sau al bancii-punte ar trebui reconsiderata, FRB fiind cel care ar trebui sa isi asume acest rol”, recomanda BCE.
Noile reglementari vor fi adoptate in masuri de urgenta
Modificarile propuse de BNR se numara printre angajamentele din scrisorea de intentie din 14 septembrie, asumate de Romania in cadrul aranjamentului Stand-by incheiat cu FMI si Uniunea Europeana.
BNR a solicitat BCE un aviz in regim de urgenta, in conditiile in care intrarea in vigoare a noilor reglementari ar fi trebuit sa se produca pana la 31 octombrie 2011.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii