top banner

Bancile grecesti se confrunta cu retrageri mari de depozite

26 Februarie 2015 | Autor: Conso

Clientii bancilor grecesti au retras, in luna ianuarie a acestui an, aproape 13 miliarde de euro din depozite, fata de cinci miliarde de euro in decembrie, arata datele Bancii Centrale Europene.
Accelerarea acestui proces a avut loc pe fondul adancirii tensiunilor privind situatia financiara a tarii, in pofida acordului incheiat cu Uniunea Europeana, BCE si FMI pentru extinderea asistentei financiare, transmite MarketWatch.
Banca Centrala Europeana a anuntat, la inceputul acestei luni, ca nu mai accepta obligatiuni grecesti drept garantii pentru creditele acordate bancilor comerciale, ceea ce inseamna ca sarcina finantarii bancilor grecesti a cazut pe Banca Centrala a Greciei. Cu toate acestea, BCE pastreaza controlul, in conditiile in care imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul finantare de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE.
Decizia BCE, impreuna cu iesirile masive din depozite, a fortat creditorii eleni sa-si majoreze dependenta de finantare de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei, in conditiile in care finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE.
   
In total, de la debutul crizei datoriilor suverane, in 2010, si pana in 2014, bancile grecesti au pierdut 30% din depozite in valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro. Aproximativ 17 miliarde de euro au revenit in sistemul bancar elen dupa alegerile din iunie 2012, care au atenuat ingrijorarile potrivit carora Grecia va parasi zona euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii