top banner

Abuzarea clientilor a devenit un rau necesar

03 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

Acceptarea abuzurilor la creditele acordate in trecut este solutia de compromis pe care Banca Nationala o sustine pentru a salva sistemul bancar. Astfel, povara restructurarii bancilor se mentine pe umerii celor care inca isi mai permit sa plateasca rate la credite.
Criza financiara a bulversat sectoarele bancare din intreaga Europa. Bancile au investit banii deponentilor in diverse plasamente, iar o buna parte dintre ele s-au dovedit neperformante. Daca bancile ar fi dat faliment, populatia si-ar fi pierdut economiile.
Atunci cand actionarii nu au mai avut bani pentru majorari de capital, solutia adoptata a fost interventia statului, pentru salvarea bancilor. Efortul financiar a fost transferat, in ultima instanta, pe umerii contribuabililor.
In Romania, bancile nu au avut nevoie de ajutoare de stat, dar totusi au avut pierderi substantiale din credite. Pentru acoperirea acestor pierderi, s-au remarcat doua metode:
-    majorari de capital, estimate la 11,7 miliarde lei in perioada 2009-2012;
-    majorari abuzive de costuri la o parte din creditele acordate in trecut, estimate la 5 miliarde lei.
Noile prevederi privind clauzele abuzive ar putea permite clientilor nedreptatiti sa isi recupereze banii. Acestia au contribuit cu aproape o treime din banii necesari pentru salvarea bancilor.
Guvernatorul Mugur Isarescu a transmis insa recent ca nu este de acord cu aceasta solutie deoarece economiile deponentilor ar fi puse in pericol. Iar recomandarea BNR este mentinerea situatiei actuale, in loc sa puna in discutie majorarea fondurilor proprii ale bancilor din surse publice sau private.
Si mai ciudat este ca ne-am imprumutat cu aproape 20 miliarde euro de la FMI si Comisia Europeana in 2009 si nu s-a gasit 1 miliard de euro pentru a capitaliza bancile, in vederea restituirii banilor incasati abuziv de la clienti.
In actualele conditii, clauzele abuzive devin oficial o piatra de temelie a sistemului bancar romanesc, fara de care acesta nu este viabil. Insa, cata incredere mai poate avea in banci un deponent, care stie ca e nevoie ca alti clienti sa fie abuzati, pentru ca economiile lui sa fie in siguranta?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii