top banner

5 sfaturi utile la achizitia produselor financiare

08 Ianuarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

5 sfaturi utile la achizitia produselor financiare

Pentru a nu va afla in situatia de a achizitiona produse bancare de care nu aveti nevoie sau de a plati comisioane exagerat de mari, exista cativa pasi ce trebuie urmati. Fie ca este vorba de un depozit sau un credit, nu lasati functionarii bancari sa ia deciziile pentru dvs. si faceti alegerea in cunostinta de cauza.
1.    Stabiliti exact care este obiectivul financiar pe care il aveti in prezent
Se poate sa doriti sa economisiti, sa imprumutati bani pentru a achizitiona electrocasnice sau pentru a face renovari in casa. De asemenea, poate aveti nevoie de o suma de bani temporara sau o linie de credit care sa suplimenteze veniturile lunare.
Scopul pe care il aveti in vedere este foarte important deoarece doar asa se poate determina care este produsul pe care trebuie sa il achizitionati.
2.    Intelegeti modul de functionare al produselor
Pentru fiecare categorie de nevoi exista produse financiare diferite, iar in ultimii ani banicile si-au diversificat foarte mult oferta. Totusi, este important sa incepeti de la produsele simple, standard si abia apoi sa luati in calcul si variantele mai complicate.
Spre exemplu, daca vreti sa economisiti in primul rand trebuie sa aveti in vedere un depozit clasic sau un cont de economii.
Abia dupa ce cunoasteti exact cum functioneaza acestea, cum se calculeaza dobanda si ce comisioane se percep, puteti sa luati in calcul variantele mai complicate, cum ar fi pachete de depozit cu unitati de fond sau produse de economisire –creditare, avand in vedere toate riscurile suplimentare pe care le implica.
Similar, in cazul creditelor, luati in calcul intai un credit standard si vedeti exact cum se calculeaza dobanda si comisioanele si ce cost total implica si abia apoi verificati daca oferta “speciala” a bancii este sau nu mai avantajoasa.  
3.    Comparati inainte de a decide
Nu mergeti pe deviza ca toate bancile au politici similare. Intr-devar, peste tot vi se vor impune dobanzi si comisioane, dar nivelul acestora poate sa difere substantial de la o banca la alta.
Daca nu comparati inainte de a lua o decizie, puteti ajunge in situatia de a plati considerabil mai mult fara sa beneficiati de ceva suplimentar.
Puteti foarte usor sa comparati diversele depozite sau credite in doar cateva click-uri, in sectiunile dedicate de pe Conso.ro.
4.    Nu exista oferte care “expira pe loc”
Atunci cand intrati intr-o unitate bancara pregatiti-va de un “asalt”. Functionarii bancari au planuri si tinte de vanzare si vor incerca sa va convinga sa cumparati diverse produse sau pachete de servicii considerate “extrem de avantajoase”. In plus, vor incerca sa va obtina acceptul pe loc.
Chiar si cei care sunt decisi pe un depozit atunci pot ajunge sa cumpere cu totul alt produs, convinsi de beneficii si fara sa dea prea multa atentie costurilor.
Nu trebuie sa existe nicio graba atunci cand vine vorba de bani. Ascultati cu atentie prezentarile facute de angajatii bancilor, solicitati cat mai multe detalii si documente si apoi ingaduiti-va macar o zi pentru reflectie. Luati acasa documentele si studiati-le si cereti sfatul persoanelor apropiate.
In 99,9% din cazuri, oferta va fi valabila si a doua zi, cu aceleasi beneficii si aceleasi costuri, dar dvs. veti fi mai informat.
Astfel, evitati cazuri precum cele relatate frecevent in sectiunea Vocea Clientului de pe Conso, cand clientii au semnat pe loc, pentru ca apoi sa isi dea seama ca respectivul produs nu este ceea ce si-au dorit.
5.    Va puteti razgandi in primele 2 saptamani
Daca totusi se intampla sa achizitionati un produs si sa constati ulterior ca nu este ceea ce va doreati, puteti renunta la el, in 14 zile, fara costuri.
Aceste prevederi se aplica in cazul creditelor, fie de consum, fie imobiliare, dar si in cazul contractelor de economisire-creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii