top banner

Unii bancheri recunosc greselile din trecut

20 Februarie 2015 | Autor: Conso

Bancherii incep sa recunoasca greselile din perioada de boom economic, in atat pe cele individuale, prin acordarea unor credite fara o analiza corespunzatoare de de risc, dar si pe cele cuprinse chiar in strategia bancii la monemtul respectiv.
Directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale, Petre Bunescu, sustine ca, in acest context, o parte din creditele neperformante care au afecta si continua sa afecteze sistemul bancar au fost generate de aceste greseli. 
"In privinta creditelor neperformante, mie mi se pare ca sunt cel putin doua spete. O parte din aceste credite neperformante, fara niciun dubiu, sunt datorate exagerarilor si greselilor noastre ca bancheri, inclusiv greselilor de strategie bancara. In asa euforie, in care totul era roz, in care totul crestea de la an la an, fara niciun dubiu ca noi, ca bancheri comerciali, am fost luati de val si, in buna masura, produsele pe care le-am oferit populatiei nu erau dublate si de o analiza corespunzatoare de risc. Trebuie sa recunoastem ca structurile noastre de risc au fost destul de laxe in studierea dosarelor. Dupa parerea mea, faptul ca o parte din aceasta neperformanta este acum maturata prin curatirea bilanturilor are un efect benefic, pentru ca inlatura din activitatea noastra propriile greseli", a explicat Petre Bunescu, mentionand ca vorbeste in nume personal.
In opinia sa, insa, o parte importanta a creditelor neperformante a fost generata de efectele crizei economice, care a dus multe firme la faliment.
Petre Bunescu a mentionat problema creditelor neperformante in contextul in care, in 2014, rezultatele privind creditarea au fost puternic afectate de operatiunile de curatare a bilanturilor. In opinia sa, in urma acestui proces si dupa exercitiul de evaluare a activelor bancare din acest an, creditarea va intra pe un tren ascendent.
"Nu ma intrebati cu cate procente va creste soldul de credite, dar in opinia mea va fi o crestere chiar pe sold, pentru ca exista in continuare acest camp de actiune pentru banci - cofinantarea fondurilor europene, exista de asemenea, sectoare performante in agricultura, si creditarea imobiliara, evitand bulele speculative ale trecutului", a mai spus Bunescu.
In opinia sa, intarirea cadrului de reglementare bancara din ultima perioada va determina desfasurarea activitatii bancare in conditii mai stricte, nu atat de profitabila ca in alti ani, dar profitabila si mult mai sigura. "Aceste reglementari cred ca ne responsabilizeaza mai mult. In ceea ce ne priveste, facem din aceasta responsabilizare a tuturor colaboratorilor nostri, inclusiv salariatii", a mai spus Bunescu.
El a incheiat punand accentul pe relatia dintre client si reprezentantul bancii, spunand ca onestitatea bancara este un element cheie. "Am o convingere, nu de azi de ieri, ci de 40 de ani de cand lucrez in banci, ca la temelia profesiunii bancare sta onestitatea absoluta a unui lucrator bancar. Daca aici vom avea brese, mai mici sau mai mari, foarte multe eforturi, inclusiv cele de imagine sunt sortite zadarniciei", a subliniat Petre Bunescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul