top banner

Studiul BNR privind clauzele abuzive: ba exista, ba nu exista!

07 Octombrie 2013 | Autor: Marius Serban

Atunci cand trebuie dat publicitatii studiul de impact privind clauzele abuzive, angajatii BNR neaga existenta acestuia. In relatia cu FMI, studiul de impact este finalizat si analizeaza chiar impactul noilor prevederi privind clauzele abuzive.
Noile prevederi privind clauzele abuzive au fost amanate de la implementare timp de o jumatate de an in asteptarea unui studiu de impact, pe care urma sa-l realizeze BNR.  Necesitatea acestui studiu a fost invocata atat de guvernul Ponta – in nota de fundamentare a actelor normative prin care s-a amanat aplicarea legii – dar si in scrisoarea de intentie catre FMI, semnata chiar de guvernatorul BNR.
In luna august, secretariatul BNR a negat existenta acestui studiu de impact, precizand ca studiul la care banca centrala lucreaza analizeaza transparenta asociata cu modul de determinare a veniturilor din dobanzi si comisioane.
Ultima scrisoare de intentie trimisa de autoritati catre FMI in data de 12 septembrie 2013, arata insa ca totusi exista acest studiu. “Pentru a proteja stabilitatea financiara, autoritatile se vor consulta extensiv cu toate partile implicate, tinand cont totodata de studiul de impact finalizat de BNR cu privire la noile prevederi pentru clauzele abuzive”. Scrisoarea este semnata de Daniel Chitoiu, ministrul de finante, Mugur Isarescu, guvernator BNR si Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget.
Prin urmare, acum, studiul BNR pare ca analizeaza chiar impactul clauzelor abuzive.
Simulacrul dezbaterilor publice
In acest context, autoritatile dezinformeaza atat populatia cat si FMI. Populatia este dezinformata cu privire la scopul studiului pe care BNR il face. Iar FMI, este dezinformata cu privire la dezbaterile publice care ar avea loc in Romania pe tema clauzelor abuzive.
Existenta dezbaterilor publice este din start anulata de faptul ca studiul BNR nu este dat publicitatii. Pentru a exista dezbateri, ar trebui ca toate partile implicate sa cunoasca acest studiu, pentru a putea apoi transmite puncte de vedere.
In plus, existenta dezbaterilor publice presupune ca toate punctele de vedere primite de BNR sa fie publicate online, asa cum se procedeaza in tarile civilizate din UE. Toate argumentele “pro” si “contra” sunt puse intr-un singur loc, pentru ca orice persoana interesata sa le poata consulta. Sau, cel putin, sa se prezinte un raport final cu problemele sesizate in urma acestor dezbateri.
In realitate, nu avem cunostinta ca vreo institutie publica din Romania sa efectueze dezbateri publice dupa acest model. Desi proiectele legislative se anunta din timp pentru a se putea trimite opinii, dezbaterile sunt in continuare private.
Rolul dezbaterilor publice este nu numai acela de a asigura o comunicare intre autoritati si populatie, dar si de a identifica solutii mai bune, tinand de toate propunerile aparute in urma dezbaterilor. In acest mod, actele nomative vor beneficia de o legitimitate sporita, iar autoritatile vor castiga increderea publicului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul