Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Robor creste incet, dar sigur! La ce sa ne asteptam?

Autor: Conso |

Publicat in: Credite nevoi personale

 

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la 2,87% pe an, cu doua puncte procentuale mai mare decat valoarea din urma cu un an. La inceputul lunii iunie 2017, indicatorul se ridica la doar 0,84% pe an. Si fata de inceputul lui 2018, Robor a crescut semnificativ.

Daca tendinta se mentine, la finalul acestei luni, cand se actualizeaza dobanzile la cele mai multe credite in derulare (actualizarea trimestriala), ratele la credite in urmatoarele trei luni vor fi semnificativ mai mari decat trimestrul acesta, avand in vedere ca actualizarea precedenta s-a realizat la un nivel al Robor de 2,08% pe an (30 martie 2018).

In ianuarie, Robor la 3 luni era putin peste 2% pe an, in scadere dupa cresterea semnificativa din toamna anului trecut. Mai mult, a continuat sa scada sub 2% pe an si s-a mentinut acolo pana la inceputul lunii februarie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput sa majoreze dobanda de politica monetara din cauza accelerarii inflatiei.

Inflatia nu se tempereaza prea curand

Cresterea preturilor, insa, nu s-a oprit si a depasit 5% pe an. Mai mult, analistii estimeaza ca preturile de consum ar putea inregistra o crestere anuala de 6% in cursul acestui an, daca se majoreaza pensiile cu 10% in aceasta vara, asa cum au promis guvernantii.

In aceste conditii, nici Robor nu va sta pe loc. Analistii estimau recent ca acesta va depasi 3% pana la finalul anului, insa se pare ca nivelul prognozat este mult mai aproape.

In prezent, indicele a atins nivelul de 2,85%, cel mai mare din 14 octombrie 2014, cand a fost 2,89%.

Leul, tinut pe loc de interventiile BNR?

In schimb, cursul leu/euro este ceva mai stabil, desi analistii estimau deprecierea monedei nationale. Stabilitatea este data, insa, se pare, de interventiile Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara, sustin economistii ING Bank.

Acestia estimeaza ca BNR a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutara, numai in luna mai,  pentru a sustine leul.

Economistii citati spun ca, datele BNR privind rezervele valutare in luna mai, arata cele mai mari iesiri de valuta, dupa ajustarea cu rambursarea de datorie publica externa si reducerea rezervelor minime obligatorii, dupa noiembrie 2012.

„Aceste interventii au decuplat leul de deprecierea monedelor din pietele emergente”, arata ING.

Euro s-a apreciat cu circa 1,2% fata de zlotul polonez si cu 1,3% fata de forintul maghiar luna trecuta, in timp ce fata de leu pierduse circa 0,8% in prima parte a lunii, pentru ca mai apoi sa recupereze si sa incheie luna la un curs relativ apropiat de cel de la inceputul lunii, de 4,65 lei/euro.

In schimb, leul s-a depreciat, in ultima perioada, in fata dolarului american, cursul trecand, pentru scurt timp peste 4 lei /dolar. Ulterior a revenit sub acest nivel, dar se mentine aproape. Insa, evolutia leului fata de dolar depinde de raportul euro /dolar pe plan international, pentru ca moneda europeana este cotata indirect pe piata romaneasca.

Alte articole din Credite nevoi personale

Credite nevoi personale

Statul promite populatiei credite fara dobanda

Guvernul a elaborat un program de acordare de credite pentru populatie pentru investitii in educatie, in activitati culturale, sport sau chiar pentru locuinte. Imprumuturile se acorda pe o perioada de maxim 10 ani si au dobanda zero pentru beneficiar. De asemenea se acorda o perioada de gratie pe durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Citeste mai mult

Cum promite BNR ca va stopa cresterea Robor?

Cresterea dobanzilor pare de neoprit, in tandem cu inflatia care, de asemenea, urca in continuu la dupa cativa ani de valori negative. Urmatoarele date publicate de Statistica, peste cateva zile, vor arata o inflatie chiar mai mare decat cea din martie. Unde se vor duce dobanzile, in aceste conditii? Citeste mai mult

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook