top banner

Piperea: Excluderea creditelor in derulare din sfera OUG 50 nu respecta Constitutia

09 Decembrie 2010 | Autor: Alina Branescu

Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta mai multe grupuri de clienti bancari nemultumiti, considera ca neaplicarea ordonantei clientilor cu credite vechi reprezinta o incalcare a mai multor prevederi ale Constitutiei Romaniei, din punct de vedere al discriminarii cetatenilor si al restrangerii drepturilor.
Reactia vine, dupa ce in cursul zilei de ieri, deputatii PDL din Comisia de Buget-Finante au propus ca legea de adoptare a OUG 50/2010 sa nu se aplice pentru creditele in derulare.
“Dam ca exemplu chiar Codul Fiscal, care se modifica de pe o zi pe alta, si este aplicat pentru toti, fara exceptie”, a subliniat Piperea.
Impreuna cu reprezentanti ai clientilor nemultumiti ai bancilor a sustinut ca propunerea deputatilor incalca art. 1 (alin 3 si 5), art. 4 (alin 2), art. 11 (alin 1 si 2), art. 15 (alin 1 si 2), art. 16 (alin. 1), art. 44 (alin 1 si 2), art. 53 (alin 1 si 2), art. 115 (alin 7 si 8) si art. 148 (alin 2 si 4).
Clientii vechi pierd din drepturi
Creditele in derulare nu vor mai fi acoperite de reglementari speciale, daca OUG 50/2010 nu se va mai aplica in cazul lor, avertizeaza avocatul Piperea. Acest lucru este cauzat de faptul ca intrarea in vigoare a OUG 50 a determinat abrogarea automata a legislatiei care reglementa contractele de credit.
Contractele de credite aflate in derulare nu vor mai fi reglementate decat de Codul Civil si OG nr. 21/1992, dat fiind faptul ca prin Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 a fost abrogata integral Legea 289/2004 si partial Legea 190/1999, a semnalat avocatul Gheorghe Piperea.
In aceasta situatie se vor afla aproximativ 8,5 milioane de contracte, potrivit cifrelor prezentate de Piperea intr-o conferinta de presa.
“Acest lucru nu ii afecteaza in mod special pe cei 3.000 de clienti care au inaintat deja procese bancilor, pe baza clauzelor considerate abuzive inainte de intrarea in vigoare a OUG 50, in baza Legii nr. 193/2000, ci pe restul, care nu au aceasta posibilitate”, a declarat Gheorghe Piperea.
Termenul limita de depunere a amendamentelor a fost in octombrie
Piperea a catalogat drept “ciudata” propunerea subita a acestui amendament in conditiile in care pana acum reprezentantii partidelor si-au aratat public sprijinul acordat clientilor in privinta amendamentelor aduse ordonantei.
“In orice caz, termenul limita pentru depunerea amendamentelor a fost in octombrie. Noua ne-au spus ca ulterior nu se mai poate depune niciun fel de amendament. Nu ni se pare normal ca acum sa se faca o astfel de propunere. Chiar ne-am bucurat intr-o oarecare masura ca pe parcursul dezbaterilor au fost aprobate mai multe propuneri formulate de grupul de clienti ai bancilor”, a precizat Violeta Vasilioglu, liderul clientilor nemultumiti ai BCR.
Urmatoarea dezbatere pe marginea acestui amendament va avea loc in cadrul sedintei Comisiei de Buget, Finante si Banci de marti, 14 decembrie.
Clientii acuza guvernul si bancile de intelegere
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finantelor Publice, propunerea ca OUG 50/2010 sa nu se aplice creditelor in derulare a fost facuta deoarece reprezinta o conditionalitate pentru primirea viitoarelor transe aferente acordului cu FMI.
“Am discutat si noi cu mai multi parlamentari si ne-au spus clar ca in scrisoarea de intentie catre FMI nu a fost inclusa nicio astfel de conditionalitate expresa. Credem ca bancile mari au facut presiuni catre deputati spunand ca se retrag din Romania daca aproba Ordonanta in aceasta forma. Nu are nicio legatura cu acordul cu FMI”, a afirmat Piperea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul