top banner

Creditele ultra-scumpe au devenit ilegale in Ungaria

20 Iulie 2012 | Autor: Marius Serban

Credite cu DAE de 100% sau 200% sunt acum ilegale in Ungaria, dupa ce autoritatile au introdus o limita maxima pentru costul creditelor acordate populatiei. Masura a fortat finantatorii ce practicau dobanzi uriase sa acorde imprumuturi la costuri mai decente. Restrictii similare ar fi benefice si la noi, unde DAE poate trece uneori si de 4000%.
Creditele ultra-scumpe sunt atacate de autoritatile din intreaga lume din cauza efectelor nocive pe care le au asupra consumatorilor. Organizatiile de consumatori au atras atentia in nenumarate randuri ca aceste credite sunt acordate in special, persoanelor cu venituri mici. Deseori, ei nu isi permit sa achite ratele la scadenta, astfel ca ajung sa rostogoleasca datoria de la o luna la alta.
Cum costurile sunt exagerat de mari, datoria creste exponential, iar clientul nu mai poate scapa niciodata de datorii.
Ungaria – a 15-a tara din UE care limiteaza costul creditului
Ungaria s-a alaturat de curand celor 14 state ale UE care impun prin lege un nivel maxim pentru costul creditelor.
Legea maghiara stabileste un plafon variabil pentru DAE. Limita este de 24 puncte procentuale peste rata dobanzii de politica monetara la creditele ipotecare si creditele auto. In cazul cardurilor de credit, descoperitului de cont, creditului pentru achizitia de bunuri de folosinta indelungata si altor credite de consum, plafonul DAE este de 39 de puncte procentuale peste rata dobanzii de politica monetara.
Cum rata dobanzii de politica monetara este de 7% in prezent, rezulta ca DAE maxim in Ungaria este acum de 31% la creditele imobiliare si auto si 46% la creditele de consum.
Asa cum se poate observa, plafonul este suficient de ridicat pentru a nu afecta creditele acordate prin bancile comerciale, care ofera imprumuturi mult mai ieftine decat aceste praguri.
Sunt insa loviti puternic, finantatorii care furnizeaza sub diverse denumiri credite ultra-scumpe: credite la domiciliu, credite pana la salariu, credite rapide etc. In aceste cazuri, DAE trecea frecvent de 100%.
Creditele la domiciliu sunt de 2 ori mai ieftine in Ungaria decat la noi
In general, critica adusa introducerii unui plafon maxim pentru costul creditului era ca acest lucru ar limita oferta de credite. Populatia ar fi impinsa indirect sa caute finantare la camatari sau la casele de amanet, unde ar fi supusa unor conditii si mai dificile.
Experienta din Ungaria arata insa ca finantatorii nu si-au retras ofertele, ci s-au redus costurile la noile conditii legale.
De exemplu, Provident Financial ofera acum in Ungaria credite de 120.000 forinti (aproximativ 2.000 lei) pe 50 de saptamani la un DAE de 44%.
In Romania, pentru 2.000 lei pe 56 de saptamani, clientii platesc costuri duble la Provident – DAE fiind de 85%.
                 
In Romania, DAE poate ajunge si la 4000%
Asa cum se observa, plafonul stabilit in Ungaria este suficient de mare pentru a asigura finantatorilor un profit atractiv pentru a-si continua activitate. In acelasi timp, asigura o protectie mai buna a consumatorilor, deoarece ii apara importiva unor costuri nejustificat de mari.
Din aceste considerente, introducerea unui plafon similar si la noi ar fi o masura binevenita, mai ales ca in piata, exista finantatori care ofera credite populatiei chiar si la DAE de 4000%. O astfel de limitare nu ar incalca cu nimic regulile UE, ci dimpotriva ar insemna o normalizare a situatiei de pe piata creditului.
Conform unui studiu al Comisiei Europene, jumatate dintre statele membre ale UE impun un plafon maxim pentru costul creditului, pentru a preveni ca finantatorii sa profite in mod excesiv de nevoia stringenta de bani a populatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul