top banner

Creditele in lei, din nou amenintate de majorarea dobanzilor

12 Mai 2011 | Autor: Alexandra Popa

In ciuda recomandarilor venite din partea Bancii Centrale, creditele in lei nu reusesc sa ii atraga suficient de mult pe romani. Dobanzile sunt in continuare mari la imprumuturile in lei, in special la creditele ipotecare, iar perspectivele indica din nou posibile cresteri de costuri, din cauza problemelor cu inflatia.
Doar atunci cand imprumuta sume mici de la banci, romanii se indreapta preponderent catre moneda nationala. In schimb, creditele de valori mari sunt aproape in exclusivitate acordate in euro.
Situatia este explicata prin diferentele mari de dobanda intre cele doua monede, diferenta care nu s-a aplatizat in timp. Chiar si asa, populatia ar avea incredere sa se imprumute in lei, daca ar avea siguranta ca, pe termen lung, dobanzile la lei vor cobori la valori mai scazute.
Analistii prevad insa ca in viitor BNR va fi nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara, pentru a tine in frau inflatia, perspectiva indicata si de FMI. Aceasta miscare ar duce la o noua majorare a ratelor Robor, indicele dupa care fluctueaza dobanzile platite de clienti.
“La un moment dat, pe masura ce ne apropiem de finalul anului 2011, BNR va inaspri politica monetara prin majorarea ratelor de dobanda. Surpriza pentru multi jucatori din piata va fi semnificativa”, au precizat analistii ING Bank.
Creditul in lei: nascut talent si ramas speranta
Banca centrala a recomandat mereu creditarea in lei, principalul avantaj fiind eliminarea riscului valutar.
Dar dobanzile la lei au fluctuat foarte mult, ceea ce a fost la fel de periculos pentru clienti. De exemplu, dupa octombrie 2008, cand a avut loc atacul speculativ asupra leului, ratele dobanzilor la imprumuturile in moneda nationala au urcat rapid, ceea ce a afectat clientii cu credite.
Au fost nevoie de 2 ani pentru ca dobanzile la creditele in lei sa isi revina dupa acest soc. Acum, insa, apar alti nori la orizont pentru cei cu imprumuturi in moneda nationala.
In prezent, dobanda cheie se afla la minimul istoric de 6,25%, cu perspective de crestere, in conditiile in care tinta de inflatie pentru 2011 nu va putea fi atinsa.
“In raportul asupra inflatiei din luna mai, BNR a prezentat o imagine realista a ratei inflatiei pentru finalul anului, prin cresterea puternica a previziunilor de la 3,6% la 5,1%”, au precizat analistii ING Bank.
Pe de alta parte, dupa o crestere mai puternica in 2008, cursul de schimb euro/leu nu a mai dat batai de cap datornicilor. Mai mult, aprecierea puternica a leului din ultima perioada este pusa de catre analisti chiar pe seama bancii centrale.
Un alt avantaj al creditelor in lei ar fi fost resimtit odata cu adoptarea euro. Creditele in lei, cu marje de dobanda mai mici, ar fi devenit mai ieftine ca urmare a transformarii Robor in Euribor in formulele de calcul.
Totusi, perspectivele de adoptare a monedei in 2015 par din ce in ce mai nerealiste, in conditiile in care suntem departe de a atinge criteriile de convergenta.
Ofertele sunt mai convingatoare decat recomandarile
Daca in cazul creditelor de valori mici, costurile in lei nu sunt simtitor mai mari decat cele in euro, diferenta se adanceste puternic in cazul creditelor garantate cu ipoteca.
Pentru un imprumut de casa in euro, DAE mediu este in prezent 7,80%, in timp ce in cazul variantei in lei, DAE mediu urca la 11,80%, conform datelor Conso.ro.
Diferenta aduce in timp economii importante. Astfel, in cazul unui credit de 50.000 euro pe 25 ani, rata lunara calculata la costurile medii din piata este de 380 euro (1.560 lei) iar suma toata de plata se ridica la 113.800 euro (466.600 lei).
Daca ar alege varianta unui credit echivalent in lei, rata lunara este de 1.980 lei iar suma totata de plata la finalul creditului ajunge la 594.000 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul