top banner

Credite: Retinerile automate din contul de salariu ar trebui considerate practici abuzive

27 Martie 2012 | Autor: Marius Serban

Clauzele prin care bancile au dreptul sa retina sume din conturile de salariu ale clientilor pentru acoperirea restantelor ar trebui interzise. Ele pot da nastere la abuzuri, deoarece clientii cu dificultati financiare pot fi lasati fara posibilitatea de a-si acoperi cheltuielile de subzistenta si conduc indirect la incalcarea Codului Muncii.
Aproape toate contractele de credit includ o clauza prin care banca este autorizata sa incaseze, fara acordul prealabil al clientului, sume din contul curent pentru achitarea sumelor restante la credit. De multe ori, contul respectiv este cel in care consumatorul isi incaseaza salariul.
Clientii pot ramane fara bani de alimente
Astfel de proceduri pot conduce la situatii periculoase pentru consumatori, in cazul in care se confrunta cu dificultati financiare.
Daca veniturile clientului scad si nu isi mai permite sa achite integral rata, clauza de mai sus va da bancii dreptul sa se foloseasca cu prioritate de veniturile salariale.
Se poate ajunge in situatia ca banca sa confiste tot salariul imediat ce a fost incasat, iar clientul sa nu mai ramana cu niciun leu pentru acoperirea cheltuielilor de subzistenta.
Codul Muncii este incalcat
Astfel de clauze conduc indirect la incalcarea prevederile Codului Muncii, care stabileste la art. 169 ca nicio retinere nu poate fi operata, decat in cazurile prevazute de lege.
In mod normal, este nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru a se impune retineri salariale. In plus, retinerile cumulate nu pot depasi jumatate din salariul net lunar.
Contractele de credit ignora insa aceste drepturi ale consumatorilor si confera bancilor acces nerestrictionat la banii din contul de salariu.
Conso.ro a semnalat anterior cazul unei cliente, care era lasata luna de luna fara niciun ban, ca urmare a unei astfel de clauze. Salariul nu acoperea nici macar penalitatile, astfel ca situatia se perpetua de la o luna la alta, fara nicio perspectiva de remediere.
Descoperitul de cont - cosmar la schimbarea locului de munca
De asemenea, foarte multi clienti ne-au semnalat ca s-au trezit fara ultimul salariu din cauza unui descoperit de cont. Situatii de acest gen sunt frecvente la schimbarea locului de munca, deoarece banca anuleaza imediat descoperitul si solicita rambursarea integrala a datoriei.
In plus, finantatorul trece imediat la recuperarea creditului din sumele existente in contul de salariu, clientii nevand nici macar timpul necesar sa incheie un nou acord de overdraft in baza noului contract de munca.
Statele Unite interzic clauzele ce confisca salariul
In Statele Unite, clauzele prin care creditorul poate confisca veniturile salariale sunt interzise prin lege. Interdictia este inclusa in Regulamentul Practicilor de Creditare, emis de Federal Trade Commission (autoritate federala care se ocupa si de protectia consumatorilor).
O interdictie similare ar fi binevenita si in cazul legii creditului de consum de la noi, astfel incat recuperarea datoriilor restante sa se faca in mod civilizat, iar acoperirea cheltuielilor de subzistenta ale clientilor sa nu mai fie pusa in pericol.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul