Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce costuri suplimentare aduce ipoteca la un credit?

Mihaela Stavrositu

AUTOR:

Mihaela Stavrositu
PR manager la Credit Zone

Data publicarii:

Intrebare: Ce taxe presupune o ipoteca? Vreau sa imprumut o suma de bani nu foarte mare iar daca pun ipoteca pe imobil pot sa iau creditul pe o perioada mai lunga. Dar nu stiu ce costuri exacte presupune ipoteca. Mentionez ca este vorba de un apartament cu 2 camere in Bucuresti. Puteti sa ma ajutati cu o estimare? Turceanu Mihaela, Iasi

Raspuns: Din solicitarea de mai sus, inteleg ca este vorba despre un credit de nevoi personale cu ipoteca – clientul doreste sa acceseze o suma mai mare de bani, motiv pentru care aduce in garantie un imobil. In acest caz,  suplimentar costurilor creditului, apare si costul ipotecii.

Suma de plata este compusa din taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si onorariul notarului.

Este dificil de estimat un cuantum pe care trebuie sa il achite clientul, deoarece costurile difera in functie de suma creditului, localizarea imobilului, cat si de biroul notarial unde se perfecteaza actele. Ca si exemplu, pentru un credit in valoarea de 30.000 euro, clientul ar avea de plata aproximativ 1.100 – 1.200 lei (aceasta suma poate varia functie de criteriile mentionate anterior).

Costurile unui credit de nevoi personale cu ipoteca mai implica - exceptand taxele notariale :
-    comisionul de acordare (daca exista),
-    taxa de evaluare a imobilului, care variaza intre 400 lei si 600 lei, functie de firma de evaluare;
-    taxa de inscrierea in Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare (AEGRM) – 60-70 lei
-    asigurarea de imobil, a carei valoarea este de aproximativ 0.2% din valoare evaluata a imobilului.

Opinii recente

de Catalin Boiceanu

"Am avut nefericita ocazie sa solicit o oferta de leasing de la BCR Leasing, desi in prima faza lucrurie au functionat normal, am ..."

Facebook