top banner

Clientii au economisit 36 milioane euro prin disparitia costurilor de rambursare anticipata

03 Octombrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata in cazul creditelor pentru populatie a adus din iunie 2010 si pana in prezent un castig net clientilor de 36 milioane euro, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurentei.
Rambursarea anticipata a unei parti din credit este scutita de comisioane, daca rata dobanzii este variabila, conform noii legislati privind creditele acordate populatiei, intrata in vigoare in iunie 2010. Daca rata dobanzii este fixa, comisionul nu poate depasi 1% din suma platita anticipat.
Inainte, bancile obligau clientii sa achite comisioane chiar si de 4-5%, platite atat in cazul rambursarii anticipate, cat si la refinantarea unui imprumut.
Sumele economisite de clienti in acest mod se ridica la 36 milioane euro, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurentei.
Conform datelor colectate, numarul creditelor de refinantare s-a cifrat la 160.000, de la momentul restrictionarii comisionului de rambursare anticipata. Valoarea lor a fost de 338 milioane euro.
Acestora li se adauga 229.000 de clienti care au efectuat rambursari anticipate de 262 milioane euro in aceeasi perioada, beneficiind de costuri reduse sau zero.
“Pe partea de eliminare a comisionului de rambursare anticipata sunt o serie de efecte pozitive. Se vede o dublare a numarului de refinantari”, a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei in cadrul unui seminar organizat de Consiliu, APC Romania si Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.
Reprezentantii industriei sustin ca beneficiile sunt minore
Pe de alta parte, chiar cei care au criticat la momentul adoptarii prevederile OUG 50/2010 sustin ca in prezent, efectele care se resimt sunt minore.
“160.000 de credite de refinantare intr-un an de criza reprezinta nimic”, a precizat Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB.
Aceasta a explicat ca numai industria societatilor nebancare are in portofoliu 1 milion de credite, iar acestea reprezinta abia 10% din totalul pietei.
Reprezentantii ALB au salutat implicatiile pe care OUG 50 le-a adus pe partea de transparenta in relatia dintre creditor si client.
ALB a fost alaturi de Asociatia Romana a Bancilor, una din principalele voci care au combatut OUG 50/2010, in special aplicarea prevederilor acesteia la contractele de credit in derulare.
In final, dupa dezbaterea in comisiile parlamentare, printre singurele prevederi din legea de adoptare a OUG 50/2010 care se aplica si contractelor de credit in derulare sunt cele referitoare la eliminarea comisionului de rambursare anticipata sau limitarea acestuia la cel mult 1% in cazul creditelor cu dobanda fixa.
“Comisioanele incasate nu erau atat de mari incat sa afecteze buna functionare a sistemului bancar”, a mentionat Chiritoiu, ca o replica la criticile aduse in urma cu un an de industria bancara si cea a societatilor financiare, odata cu impunerea eliminarii comisioanelor pentru toate imprumuturile acordate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul