top banner

Ce se intampla cu clientii ajunsi la executare inainte de 15 februarie 2013?

07 Martie 2013 | Autor: Bianca Bivolaru

Din expunerea spetei, rezulta ca executarea silita asupra persoanei in cauza a inceput anterior intrarii in vigoare a Noului Cod de procedura civila (14.02.2013), prin urmare sunt incidente normele procedurale anterioare. Sub rezerva lipsei comunicarii titlului executoriu si a tuturor documentelor de executare, urmatoarele observatii cu caracter general pot fi formulate:
1)    In ceea ce priveste infiintarea popririi - poprirea contului de salariu
In conformitate cu dispozitiile art.409 din Codul de procedura civila anterior, salariile pot fi poprite pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru acest tip de datorie – credit bancar.
Daca sunt mai multe urmariri asupra salariului acestui debitor, poprirea nu poate depasi ½ din venitul lunar net al debitorului.
Aceste prevederi au fost gandite de legiuitor tocmai pentru a-l proteja pe debitor de riscul de a nu-si mai putea acoperi nevoile zilnice.
Deopotriva pentru protejarea salariatului debitor, exista si dispozitiile art.452 din codul anterior, potrivit carora nu sunt supuse popririi sumele necesare platii salariului dar nu mai mult de o perioada de 6 luni de la data infiintarii popririi.
Din Procesul-verbal pentru infiintarea popririi rezulta ca acesta a fost incheiat in data de 08.02.2013 precum si faptul ca sunt poprite veniturile incasate de debitor prin casieria unitatii la care este angajat.
In cazul popririi, care se infiinteaza fara somatie - contestatia la executare se poate formula in termen de 15 zile de la data la care contestatorul a primit comunicarea privind infiintarea popririi, insa cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din salariu de catre tertul poprit
Avand in vedere ca orice act de executare este supus contestarii in termen de 15 zile de la data comunicarii lui, ar rezulta ca cititorul Conso a pierdut din pacate dreptul de a contesta masura popririi.
Totusi, acesta ar putea formula o adresa /cerere catre compania la care isi desfasoara activitatea solicitandu-i ca aplicarea masurii popririi sa se faca in limitele prevazute de lege
- adica poprirea sa nu depaseasca cota de 1/3 din salariu. 
2)    Din actele puse la dispozitie, rezulta ca impotriva cititorului CONSO s-a initiat sau urmeaza a fi initiata si masura executarii silite imobiliare, avand ca obiect garsoniera in care acesta locuieste impreuna cu familia.
Din somatia de plata emisa de executor in data de 06.02.2013, rezulta ca debitorului i s-a pus in vedere ca, in caz de neplata a datoriei, garsoniera pe care acesta o detine in proprietate va fi scoasa la vanzare prin licitatie publica.
 
Amanarea executarii silite s-ar fi putut realiza prin formularea unei contestatii la executare, in cadrul careia sa se solicite suspendarea executarii.
Aceasta cerere de suspendare presupune plata anticipata de catre debitor a unei cautiuni de 10% din valoarea obiectului cererii- in cazul de fata aproximativ 7.270 lei.
Pentru a grabi suspendarea executarii se putea utiliza si o procedura urgenta prin care se poate solicita suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare in cadrul contestatiei.
Trebuie mentionat ca toate demersurile legale ce pot fi formulate de un debitor contra actelor de executare trebuie formulate in anumite termene legale expres prevazute de lege, care, cel putin in aparenta, au fost depasite in cazul supus analizei.
Pasivitatea debitorului – in cazul de fata cititorul Conso -  il pune in situatia de a nu mai putea contesta masurile de executare deja comunicate, ci doar pe cele viitoare (de ex.  stabilirea pretului de vanzare a bunului imobil).
Ceea ce debitorul in cauza ar putea totusi incerca sa conteste este insusi contractul de credit, prin invocarea caracterul abuziv al anumitor clauze ce au determinat cresterea datoriei fata de banca.
Pentru a putea sustine aceste litigii, cititorul Conso ar putea formula cerere de asistenta judiciara – pentru a fi scutit de plata unor taxe de timbru si alte cheltuieli judiciare.
 
Trebuie mentionat - chiar daca pentru cititorul Conso acest sfat nu mai are relevanta in actuala situatie in care acesta se gaseste (are deja stabilite cheltuieli de executare initiale de 5.722,23 lei ) – ca debitorii trebuie sa intieze orice demersuri pentru a evita ajungerea in faza de executare silita, macar si pentru faptul ca pot evita astfel cheltuieli de executare ale caror cuant va “incarca“ si mai mult datoriile acumulate

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul