top banner

Bancpost si Credit Agricole, obligate sa despagubeasca sute de clienti

01 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Bancpost si Credit Agricole intra in randul bancilor obligate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sa restituie sume incasate abuziv si sa reduca dobanzile pentru cateva sute de clienti. In cazul Bancpost este vorba de aproape 600 de clienti, iar pentru Credit Agricole nu s-a anuntat numarul exact.
La Bancpost, ANPC a constatat ca banca a majorat nejustificat ratele de credit si a incalcat legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, si a obligat-o sa restituie sumele incasate in plus incepand din 2008.
Dobanda majorata pentru scaderea valorii garantiei
"Este vorba de doua decizii ale Bancpost pe doua tipuri de contracte de credit. In primul caz, apare ca rata dobanzii se majoreaza cu 0,5 puncte procentuale pe toata perioada de creditare. Nu gasim explicatia pentru acest 0,5 pp pentru ca nu este descrisa in contract, ci doar in oferta bancii prin care spune ca dobanda va creste cu 0,5 pp  numai daca valoarea creditului depaseste 75% din valoarea garantiei. Consideram ca este o practica comerciala incorecta", a declarat, joi, presedintele ANPC, Marius Dunca, intr-o conferinta de presa.
In acest caz este vorba de 395 de clienti cu credite luate in 2008, pentru care Bancpost a majorat dobanzile cu 0,5 puncte procentuale, peste marja fixa de 4,4%, pentru ca valoarea garantiei acestor credite acoperea mai putin de trei sferturi din suma imprumutata.
Banca trebuie sa restituie fiecaruia dintre clientii aflati in aceasta situatie intre 1.000 si 5.000 de franci elvetieni, in termen de sase luni.
Banca a profitat de „situatia nefericita” a clientului si i-a majorat dobanda
Cel de-al doilea tip de contract de credit de la Bancpost este cel referitor la restructurarea unui credit in derulare. Noul imprumut era acordat cu o dobanda fixa, mai mica timp de un an, insa ulterior dobanda a fost mai mare decat in contractul initial. Astfel, in cazul unui credit cu marja fixa de 7,15%, dobanda a fost scazuta la 4,3% timp de un an, dupa care a fost majorata la 7,65%, pana la stingerea datoriei.
"A profitat de situatia nefericita a consumatorului care a fost in imposibilitatea de plati acest contract, a facut acea restructurare si banca i-a pus acel procent de 0,5 puncte procentuale (peste dobanda initiala – n.r.)”, a explicat presedintele ANPC.
   
In aceasta situatie sunt 195 de clienti ai bancii, care isi vor primi in scurt timp banii inapoi.
 
La Credit Agricole clientii au platit dobanda la comision
Francezii de la Credit Agricole Bank au cerut, pentru creditele acordate in 2010, un comision de gestiune de 0,2%, platibil lunar, la sold. Potrivit OUG 50/2010, nu este permisa solicitarea unui astfel de comision. Totodata, banca a cerut si un comision de analiza de 3,5% care s-a retinut din suma acordata, astfel ca debitorii au fost obligati sa plateasca dobanda la comision pe toata durata creditului, fara sa aiba posibilitatea sa vina cu bani de acasa ca sa il achite.
In cazul acesta, banca nu a comunicat ANPC numarul clientilor afectati, care trebuie sa-si recupereze banii. "Am dat ordin ca in 30 de zile contractele sa fie adus in conformitate, prin eliminarea comisionului de 0,2 la suta si restituirea comisionului de analiza", a spus Dunca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul