top banner

Bancile vor putea percepe penalitati limitate restantierilor

24 Noiembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Dobanzile penalizatoare aplicate de institutiile de credit ar putea fi limitate drastic, daca Parlamentul va aproba amendamentele aduse de Comisia pentru Buget, Finante si Banci. Deputatii au propus ca penlitatile sa fie calculate doar pentru sumele restante, fara a include dobanzile datorate si neachitate la termen.
Bancile nu vor mai putea calcula dobanzi penalizatoare decat la sumele sumele restante. Practica prin care dobanda penalizatoare era stabilita in functie de valoarea totata a creditului a fost pusa inca o data la zid de legislatie.
Pe de alta parte insa, bancherii nu vor mai avea voie sa aplice penalitati nici la dobanda aferenta ratei lunare restante, ca urmare a adoptarii unui amendament la OUG 50/2010 in cadrul Comisiei pentru Buget, Finante di Banci din Camera Deputatilor.
Nivelul dobanzii penalizatoare va fi stabilit pe baza de procent fix aplicat peste rata dobanzii curente, fara a putea fi ulterior modificata.
Excluderea comisioanelor poate genera confuzii
Pe de alta parte, deputatii si reprezentantii consumatorilor nu au dorit sa ia in calcul posibilitatea exceptarii din baza de calcul a dobanzii penalizatoare si a comisioanelor aferente creditului. Aceasta propunere a fost sustinuta in fata deputatilor de catre reprezentantii Conso.ro, in sedinta precedenta a Comisiei.
Daca un client are un imprumut cu o dobanda mica dar comisioane mari, el va fi dezavantajat in situatia in care ajunge restantier fata de un client care suporta acelasi nivel de cost, dar format doar din dobanda.
Aceasta situatie ar putea avea efecte nedorite pe termen lung. In dorinta de a-si optimiza costurile, bancile ar putea fi incurajate sa majoreze ponderea comisioanelor in costul total al creditului. In acest fel, se vor putea percepe penalitati mai mari, intr-o maniera ce nu va permite compararea ofertelor de catre consumatori.
Si ANPC a sustinut ca din baza de calcul a penalitatilor sa fie exceptate doar dobanzile, nu si comisioanele, fara a oferi insa o explicatie suplimentara.
“Disputa era daca excludem si comisioanele sau nu. Dar vad ca peste noapte s-a decis sa nu se mai ia in calcul si acest lucru”, a punctat presedintele Comisiei, Viorel Stefan.
Cazurile sociale sunt tratate separat
Pe de alta parte, clientii bancilor care se afla in situatia de reducere a salariului cu cel putin 15%, intra in concediu de boala prelungit, se confrunta cu divort sau deces in familie vor beneficia de o dobanda penalizatoare care nu poate depasi cu mai mult de 2 procente dobanda curenta a creditului, pe o perioada de cel mult 12 luni.
“Prin reducere drastica a salariului se intelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia. Aceasta dobanda va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mică de 6 luni”, precizeaza textul amendamentului aprobat cu 12 voturi pentru.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul