top banner

Bancherii avertizeaza ca sunt dispusi sa renunte la creditarea populatiei

14 Noiembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Discutiile aprinse pe marginea OUG 50 si implicatiile adoptarii acesteia intr-o forma populista ar putea pune o presiune atat de mare pe banci, incat ar putea considera ca nu mai este avantajos sa acorde credite persoanelor fizice, considera presedintele asociatiei bancilor, Radu Ghetea.
“Daca eu vad ca am atatea ingradiri si probleme, ma duc si creditez IMM-urile. De ce sa imi bat capul sa dau credite cand am atat de multe probleme adaugate sub deviza protectiei consumatorului, care imi creaza o gramada de cheltuieli?”, a precizat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul semnarului EU-Cofile organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.
El a mentionat ca exista pericolul ca implementarea directivei de maniera in care se doreste in Romania sa nu isi mai atinga scopul: acela de protectie a consumatorului.
“Incercam sa facem o ordonanta, o lege prin care sa protejam consumatorul dar nu putem introduce in acea lege un articol: bancile sunt obligate sa dea credite. Din cauza multiplelor restrictii, a multiplelor ingradiri, costuri aditionale care se vor identifica, bancile sa nu mai fie interesate. Nu ne mai atingem scopul sa il creditam pe client”, a mentionat Ghetea.
Nemultumirile bancherilor
Printre elementele cheie care duc la scaderea interesului creditorilor in a-si continua activitatea in randul populatiei se numara ingradirile privind publicitatea si obligatia de a negocia cu fiecare client in parte clauzele contractuale.
Acestea precizari sunt incluse in amendamente la proiectul de lege privind aprobarea OUG 50, amendamente care au fost deja adoptate de catre Comisia pentru Buget, Finante si Banci.
In orice forma de publicitate privind contractele de credit, institutiile financiare trebuie sa faca referiri la costurile aferente produsului, scrise cu caractere de aceeasi marime cu restul informatiilor.
Pe de alta parte, clientii trebuie sa fie in masura sa poata primi explicatii detaliate privind termenii si clauzele din contract pe care nu le inteleg, in scris.
“Atunci, bancile sunt nevoite sa aiba un jurist in fiecare sucursala. Trebuie sa se inteleaga ca nu putem negocia termenii contractului cu fiecare client in parte. Creditele, in special cele pentru persoanele fizice, se vand din raft, nu se pot negocia”, a concluzionat presedintele ARB.
Nu a existat un complot impotriva clientilor
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Relatia a spus ca problemele aparute in relatia cu clientii apar uneori inerent, in principal din cauza actiunilor intreprinse de functionarii bancari si nu ca urmare a unei politici mai putin ortodoxe a managementului.
“Eu resping categoric aceasta idee, ca la nivelul bancilor s-ar face in mod deliberat anumite actiuni pentru a-i insela pe clienti. Nu pot sa nu admit totusi, ca in activitatea bancilor, cei circa 60.000 de functionari nu pot cadea in anumite greseli, nu pot ajunge in situatia in care dintr-un exces de zel foarte inalt sau dintr-o dorinta de a-si realiza target-ul (n.r. – obiectivul propus) incearca de o maniera sau alta sa incalce ceea ce noi numim regulamente si norme interne”, a precizat Radu Ghetea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul