top banner

Alpha Bank: Formularul de refuz al actului aditional pune clientii pe drumuri

15 Septembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Alpha Bank: Formularul de refuz al actului aditional pune clientii pe drumuri

Multi clienti au decis sa refuze actele aditionale propuse de banci pentru modificarea contractelor de credit. Alpha Bank a venit chiar in intampinarea acestora cu un formular tipizat de refuz. Cine il semneaza castiga timpul pierdut cu redactarea, dar trebuie sa isi faca timp pentru a aduce ulterior la banca adeverinta de venit si fisa fiscala.
Au mai ramas doar cateva zile pana cand bancile trebuie sa isi conformeze contractele de credit la noile prevederi legislative. Acest lucru se face fie prin semnarea unui act aditional, fie prin acceptare tacita, in cazul in care clientii nu ajung la banca.
Indemnati de avocati si de stirile din piata, multi clienti au decis sa se puna la adapost de posibile abuzuri si sa depuna in sucursale notificari prin care refuza in mod categoric o parte din propunerile inaintate de banci.
Pentru a veni in intampinarea clientilor si pentru a fluidiza intregul demers, Alpha Bank a pus la punct un document standard de refuz.
Formularul este valid doar pentru cei care nu au veniturile diminuate
Documentul propus clientilor poarta chiar denumirea “Formular de refuz semnare act aditional in vederea transpunerii prevederilor OUG 50/2010” si poarta antetul Alpha Bank Romania.
Clientii trebuie sa isi completeze numele, sa treaca numarul contractului de credit iar apoi sa isi motiveze decizia de a nu semna. Pana aici, formularul nu contine nimic deosebit sau diferit fata de orice notificare pe care un client ar redacta-o integral.
In a doua parte a paginii, clientii afla insa ca daca semneaza acest formular declara “sub sanctiunea legii” ca situatia lor financiara si maritala nu s-a modificat de la data contractarii creditului, iar veniturile nu s-au diminuat in niciun fel pana in prezent.
Mai mult, clientii isi iau angajamentul  ca in cel mult 5 zile lucratoare de la semnarea refuzului, sa prezinte la banca acte doveditoare in vederea sustinerii informatiilor furnizate, precum adeverinta de salariu si fisa fiscala.
“Banca propune clientilor un formular standard pentru exprimarea refuzului in scopul fluidizarii procesului de implementare a OUG 50. Datele suplimentare ce sunt solicitate in documentul standard sunt necesare bancii pentru a putea realiza o analiza la zi a situatiei fiecarui client in parte, in conditiile unei eventuale oferte de refinantare interna”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii Alpha Bank.
Refuzurile pot fi redactate si in alta forma
Conform avocatilor contactati de Conso.ro, formularul prezentat de Alpha Bank clientilor ar fi trebuit sa respecte la randul sau prevederile OUG 50/2010 si sa nu contina alte precizari in afara de refuzul clauzelor respective.
Totusi, daca un client semneaza respectivul formular si nu reuseste sa aduca in 5 zile lucratoare documentele justificatoare, nu inseamna ca se anuleaza si refuzul si motivatia prezentata in prima parte a documentului, a explicat pentru Conso.ro avocatul Marius Coltuc.
Ca orice alta notificare transmisa catre banca, si refuzul de a accepta o anumita oferta poate fi personalizat, iar clientii pot redacta ei insisi o notificare, inclusiv de mana, prin care instiinteaza banca asupra propriei decizii.
“Desigur, clientii pot sa utilizeze o forma proprie de scrisoare, iar banca inregistreaza optiunea clientior imediat ce acestia o depun la banca”, au precizat reprezentantii bancii.
Avocatii ofera cateva sfaturi in acest sens. “Inregistrati notificarile sau trimiteti-le prin posta cu confirmare de primire. Clientii bancilor trebuie sa inregistreze notificarea la registratura institutiei de credit sau sa o trimita prin posta cu confirmare de primire. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, corespondenta scrisa cu creditorul, urmata de un eventual refuz al acestuia de a aplica prevederile OUG 50/2010 constituie suportul legal, in baza caruia puteti sesiza Comisariatele Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau sa initiati o actiune în instanta”, a precizat Marius Coltuc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul