top banner

3 metode de evitat daca ai nevoie urgent de bani

26 Aprilie 2012 | Autor: Alexandra Popa

3 metode de evitat daca ai nevoie urgent de bani

Nevoia de numerar, intr-un timp scurt, poate duce la luarea unor decizii mai putin inspirate si foarte costisitoare. Cei care se afla in situatii in care au nevoie urgenta de bani pot utiliza solutii alternative creditelor la domiciuliu sau amanetului sau isi pot macar diminua ulterior costurile, prin cateva sfaturi.
Exista destul de multe situatii neprevazute in care nevoia de bani sa fie atat de stringenta incat costul ridicat al solutiilor gasite sa nu mai conteze. O urgenta medicala sau o oferta extrem de avantajoasa, dar de durata scurta, pot face ca alegerea sursei de finantare sa nu mai conteze.
Exista o serie de servicii financiare care ofera bani rapid, inclusiv numerar, dar care costa foarte mult. Totusi, chiar si cand alegerea a fost deja facuta, situatia se poate remedia.
     1.    Creditele la domiciliu (creditele rapide sau creditele pana la salariu) sunt printre cele mai usor de obtinut finantari legale. In doar cateva ore, clientii pot primi sute sau chiar mii de lei in numerar, doar pe baza fluturasului de salariu sau a cuponului de pensie.  In plus, pot obtine credite si restantierii, deoarece informatia de la Biroul de Credit nu este in general verificata.
Costurile impuse sunt insa destul de usturatoare, iar DAE trece frecvent de 100%, ceea ce nu recomanda creditele la domiciliu ca sursa de finantare pe termen lung
     Solutie: Creditele rapide acopera o nevoie urgenta de bani, dar imediat ce situatia clientului se amelioreaza este de preferat ca sumele sa fie returnate in avans. Acest lucru se face fara costuri suplimentare si se economiseste o buna parte din dobanda ce ar fi fost platita, conform graficelor initiale de rambursare.
De asemenea, unele societati care ofera credite rapide au si optiunea de virare a banilor intr-un cont bancar. Creditul este simtitor mai ieftin, dar perioada de acordare creste de la cateva ore la peste o saptamana.
     2.    Retragerea de numerar de pe cardul de credit este una dintre cele mai utilizate metode de obtinere de numerar rapid. Costurile sunt mult mai mici decat in varianta de mai sus, dar nici aceasta solutie nu este ieftina deloc. In primul rand, clientii suporta un comision de retragere numerar, care porneste de la aproximativ 1%, dar poate urca in functie de banca emitenta a cardului sau de ATM-ul ales.
In al doilea rand, bancile nu ofera perioada de gratie pentru retragerile de la ATM, decat in cazul izolate. Acest lucru inseamna ca se va calcula dobanda la suma utilizata inca din ziua urmatoare a retragerii.
     Solutie: In functie de modul in care urmeaza sa cheltuiti banii, trebuie verificat daca respectivele sume se pot achita prin plata cu cardul la POS, nu doar in cash. Spre exemplu, o excursie oferta limitata ar putea fi achitata direct cu cardul la agentia de turism, nu neaparat cash.
In plus, pe langa faptul ca nu se platesc comisioane si exista o perioada de gratie fara dobanda, exista si posibilitatea de a beneficia de un plan de rate.
Daca totusi ati retras numerar de la ATM, este bine ca sumele sa fie rambursate catre banca in cel mai scurt timp posibil. Evitati cu orice pret sa achitati doar suma minima, deoarece acest lucru nu face altceva decat sa rostogoleasca datoriile si sa prelungeasca perioada de rambursare.
     3.    Amanetul este o metoda de obtinere de cash rapid, dar probabil la cele mai mari costuri din piata.
Comisionul de amanet poate varia de la 0,3% la 1% pe zi, in functie de amanet iar in general, locatiile centrale au si costurile cele mai mari.
     Solutie: Daca nu exista alta varianta decat apelarea la amanet incercati sa gasiti o casa de amanet mai ieftina. Timpul pierdut cu cautarea este de cateva ore in cel mai rau caz, dar sumele economisite sunt importante.
La fel ca si in cazul altor optiuni de finantare pe termen scurt, incercati sa rambursati cat mai rapid datoria. In eventualitatea in care a trecut prea mult timp, se poate ca datoria acumulata sa depaseasca valoarea bunului lasat in amanet, ceea ce face neavantajoasa rascumpararea lui.
Creditele clasice nu trebuie evitate
Cei care au imprumutat sume mai mari de bani printr-una din metodele de mai sus si nu au fonduri suficiente pentru a le rambursa intr-un termen scurt de timp, pot apela ulterior la un credit clasic, de tip refinantare.
Si in cazul acestora bancile au redus pana la cateva zile timpul de acordare. Costurile sunt insa mult mai avantajoase. Si in acest totusi, se impune o comparatie inainte de alegerea unei banci, pentru a maximiza economiile realizate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul