top banner

Cum trecem cu brio prin refinantare in perioada de criza?

30 Iulie 2010 | Autor: Alexandra Popa

In urma noilor reguli impuse de Protectia Consumatorului, de limitare a comisioanelor de rambursare anticipata, clientii bancilor sunt cu un pas mai aproape de refinantare. Cum dobanzile in piata sunt in multe cazuri simtitor mai mici decat cele platite de clientii vechi, raman doar doua hopuri de trecut: sa existe venituri si garantii suficiente.
Limitarea comisionului de rambursare anticipata pentru toate creditele elimina unul dintre cele mai importante obstacole aflate in calea clientilor care doresc sa scape de conditiile mai putin avantajoase pe care le suporta in prezent.
Pe de alta parte insa, situatia actuala si incertitudinile din piata aduc noi provocari celor care merg catre o refinantare. Salariile in scadere precum si imobilele cu preturi mult sub nivelul din urma cu 2 ani, pot face dificila refinantarea, insa nu imposibila.
Veniturile pot fi suplimentate cu ajutorul co-debitorilor
Unul dintre principalele motive pentru care clientii nu pot obtine o refinantare, chiar daca platesc toate penalizarile, este neincadrarea in conditiile actuale ale bancii alese.
Daca in urma cu 2-3 ani, gradul de indatorare ajungea pana la 60-70%, acum gradul mediu acceptat de banci scade sub 50%. In plus, si veniturile au cunoscut un declin destul de puternic, culminat cu reducerea salariilor bugetarilor.
In consecinta, chiar daca rata lunara la noua banca este mai redusa, clientii s-ar putea sa nu fie acceptati, deoarece nu se incadreaza in structura de risc impusa, mai restrictiva.
O solutie in acest caz o reprezinta co-debitorii. Acestia pot contribui cu propriul venit pentru a suplimenta veniturile solicitantilor si, uneori, nu trebuie sa fie neaparat rude. Spre exemplu, BCR si OTP Bank accepta co-debitori care nu au niciun grad de rudenie, in timp ce in cazul altor banci se accepta co-debitori si rude de pana la gradul 4.
Co-debitorul va fi afectat de aceasta calitate in momentul in care va dori sa obtina un credit in nume propriu, proportional cu rata lunara pentru care contribuie.
Restantierii sunt refuzati chiar de bancile care i-au raportat!
O alta problema pentru care multi clienti ai bancilor nu se mai incadreaza pentru refinantare este faptul ca sunt deja inscrisi ca restantieri la Biroul de Credit, lovindu-se de un refuz categoric din start.
Spre exemplu, multi au fost afectati de cresteri de dobanda pe care nu le-au mai putut sustine, in special intr-o perioada de scaderi salariale. In consecinta, au ajuns pe lista neagra de la Biroul de Credit iar acum nu mai pot beneficia de refinantarea atat de necesara, chiar daca se indreapta catre banca la care sunt deja clienti.
Asa i s-a intamplat si unei cliente a BCR care nu a putut sa beneficieze de oferta standard de refinantare, propusa in urma cu o luna in cadrul unei campanii a bancii, deoarece era restantiera si este considerata “riscanta” din punctul de vedere al bancii.
In consecinta, banca a concluzionat ca nu i se poate oferi scaderea de dobanda care ar fi ajutat-o sa isi plateasca mai usor rata lunara si ar fi redus in esenta riscul de neplata.
Garantiile suplimentare pot veni si de la terti
Unul dintre principalale avantaje ale refinatarii, pe langa obtinerea unor costuri mai mici, consta si in schimbarea structurii creditului. Astfel, se poate trece de la euro la lei, se poate prelungi sau scurta perioada de rambursare, iar in multe cazuri mai multe datorii pot fi cumulate intr-un singur credit, prin consolidare.
Totusi, in cazul in care este vorba de un credit garantat cu ipoteca, bancile solicita ca raportul dintre imprumutul acordat si valoarea locuintei sa se incadreze in anumite valori maxime acceptate.
Daca in urma cu 2 ani au fost acordate si credite de pana la 100% din valoarea imobilului, acum procentul nu depaseste 85%, si numai in cazul exceptionale. Media acceptata de banci presupune ca imprumutul sa nu depaseasca 65%-70% din garantie.
Daca mai luam in calcul si faptul ca valoarea imobilelor a scazut considerabil, este posibil ca acum datoria care trebuie refinantata nici macar sa nu fie acoperita de garantie.
In consecinta, bancile care acorda refinantarea ar putea solicita garantii suplimentare. Acestea nu trebuie sa fie neparat in proprietatea titularului de credit, ci pot apartine si unui tert, cu conditia ca acesta sa accepte sa puna ipoteca pe imobil in favoarea bancii.
In cazul in care clientii sunt nemultumiti de rezultatul oferit de evaluatorul impus de banca, pot solicita o a doua evaluare, tot cu un evaluator agreat, insa trebuie sa suporte costul noului raport.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul