top banner

Programul Prima Casa a ramas doar cu credite in lei

13 August 2013 | Autor: Marius Serban

Creditele in lei sunt singura varianta de finantare pe care bancile o mai pot oferi in cadrul programului Prima Casa, ca urmare a modificarilor adoptate de guvern. Ultimele credite in euro se acorda doar pentru clientii care au depus dosarele la banca, inainte de 30 iulie 2013.
Dupa 4 ani de functionare, programul Prima Casa a suferit, pe neasteptate si fara nicio explicatie, o modificare fundamentala: creditele in euro au fost eliminate, singura varianta disponibila, fiind imprumuturile in lei.
Este bine de stiut ca succesul de care s-a bucurat programul a fost datorat tocmai creditului in euro: 97% dintre imprumuturi fiind acordate in moneda unica, conform informatiilor oferite de FNGCIMM.
Credite in euro pentru dosarele anterioare
De acum inainte, toate bancile participante in program sunt obligate sa acorde doar credite in lei. Nu toate website-urile bancilor au fost insa actualizate, astfel ca in cazul in care mai gasiti informatii despre oferte in euro, aceasta nu mai sunt valabile.
Exceptie fac doar persoanele care au depus dosare la banca inainte de 30 iulie 2013. Acestia pot primi credite in euro, cu conditia ca banca la care au solicitat imprumut, sa aiba inca plafon disponibil de garantii. Daca banca si-a epuizat plafonul alocat anterior, clientul nu mai poate primi credit Prima Casa in euro.
Guvernul a majorat fondul de garantii cu 1 miliard lei, din care 300 milioane lei sunt rezervate garantarii creditelor destinate achizitionarii de locuinte ANL. Astfel, fondurile sunt suficiente pentru continuare programului in bune conditii. Ramane insa de vazut, daca si cererea consumatorilor va ramane la acelasi nivel.
Ce solutii de finantare exista?
Clientii au de ales intre un credit Prima Casa in lei si un credit imobiliar standard in euro. Avand in vedere ca dobanzile interbancare in lei s-au redus mult in ultima perioada, diferenta de costuri este destul de mica acum. De exemplu, creditele Prima Casa in lei au DAE de aproximativ 7-8%, in timp ce la creditele imobiliare in euro, DAE este de 6-7%.
Prin urmare, creditul Prima Casa in lei nu este mult mai scump decat varianta unui credit in euro. In plus, are avantajul ca elimina riscul valutar, iar avansul minim este de numai 5%, fata de 25% cat este necesar la un credit imobiliar in euro.
Dezavantajul creditului Prima Casa in lei este insa indicele de referinta: Robor la 3 luni. Acesta a avut un istoric foarte zbuciumat si nu a reusit sa atinga un grad rezonabil de stabilitate. De exemplu, in aprilie 2012, cobora pana la 4,2% pentru ca dupa cateva luni sa urce la 6,3%. Variatii de 2 puncte procentuale ale dobanzii au un impact foarte mare la nivelul ratei lunare. La un credit de 100.000 lei pe 30 ani, acest lucru are acelasi efect ca o deprecierea a cursului cu peste 10%.
In cazul in care BNR nu va reusit sa stabilizeze dobanzile la lei, clientii vor fi obligati sa sufere socuri importante la nivelul ratei lunare, la intervale scurte de timp. In ultimii ani, banca centrala a preferat sa sacrifice dobanzile in lei pentru controla cursul de schimb. Pentru ca finantarile imobiliare in lei sa aiba o sansa, este nevoie ca BNR sa isi schimbe prioritatile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul