top banner

Prima Casa ramane baza creditarii si in viitor

05 Mai 2015 | Autor: Conso

Creditarea bancara va fi sustinuta, si in urmatorii ani, de programul Prima Casa. Insa bancherii spera si intr-o revigorare a crediteor pentru firme odata cu deblocarea accesarii fondurilor europene.
Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, creditarea va creste cu cu 2,3% in 2015 si de 4,3% in 2016.
"In Romania, creditele totale au fost in scadere, dar se asteapta o redresare treptata, avand in vedere ca redresarea economica devine mai bine fundamentata. Creditele corporate au fost in scadere cu 5% in 2013, fata de 2012, si cu 6,3% in 2014, fata de 2013, ca urmare a standardelor de creditare inasprite, si se confrunta cu dificultati rezultate din cauza accelerarii write-off-urilor (stergerea creditelor neperformante din bilanturi - n. r.)", releva datele studiului realizat de compania de consultanta la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
Potrivit documentului, creditarea firmelor ar urma sa se redreseze din acest an. "Ne asteptam la o crestere precauta, de 2,1% in 2015 si la o crestere mai optimista, de 4,1%, in 2016 - influentata probabil si de faptul ca previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusa la scenarii de crestere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, in care exista inca speranta de deblocare a absorbtiei de fonduri europene", a afirmat Oana Petrescu, director executiv al CPBR si partener Deloitte Romania.
In privinta imprumuturilor pentru populatie, realizatorii studiului estimeaza o crestere de 2,6% in acest an si de 5,2% in 2016. Pe credite ipotecare se estimeaza o crestere constanta, cu aproximativ 7% - 8% in 2015 – 2016.
Referitor la depozitele atrase de banci, studiul prevede o diminuare substantiala a cresterii la 0,9% in acest an si 1,1% anul viitor, de la 7,5% anul trecut. In cazul persoanelor fizice, cresterea depozitelor, de 6,8% in 2013 si 6,4% in 2014, este preconizata a se reduce la 4% pe an in 2015 - 2016, pe fondul scaderii dobanzilor, clientii alegand investitii alternative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul