Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Pot participa la un fond de pensii private facultative daca am venituri doar din drepturi de autor?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Mihnea Laurentiu Diaconu

AUTOR:

Mihnea Laurentiu Diaconu
director de vanzari la BCR Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua,
Am o nelamurire legata de pensia facultativa, daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Am contract de drepturi de autor, fara sa am si contract de munca. Pot opta pentru o pensie privata facultativa? Si daca as putea, se pot deduce cei 400 de euro la regularizarea impozitului? Multumesc anticipat. Tatu Tatiana, Bucuresti

Raspuns: Persoanele care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei sunt eligibile pentru pensia facultativa - Pilon 3, prin urmare pot semna un act de aderare cu unul dintre administratorii din piata.

Referitor la deducerea fiscala in cazul in care nu sunteti angajat si obtineti venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala atunci trebuie sa completati Declaratia 200.

In aceasta declaratie trebuie sa bifati la 1A - date privind activitatea desfasurata una din cele doua: venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, deoarece doar acestea doua sunt venituri din care se accepta deducerea de 400 de auro.

La punctul 1B se va completa la 2.2 Cheltuieli deductibile, suma contributiilor care sa nu depaseasca echivalentul a 400 de euro pe an.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?VREI SA ADERI UN FOND DE PENSIE?

  RON

VREI SA INVESTESTI LA UN FOND MUTUTAL?

  RON

CAUTI UN CONT DE SALARIU?


  • Vocea clientului
Raiffeisen Banca pentru Locuinte Banca pentru locuinta

"Am incheiat un contract de economisire-creditare acum 5 ani, fiind convinsa de care functionara de la Raiffeisen ca este cel mai bun plan ..."

Monica Dit (Constanta)