Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pot participa la un fond de pensii private facultative daca am venituri doar din drepturi de autor?

Mihnea Laurentiu Diaconu

AUTOR:

Mihnea Laurentiu Diaconu
director de vanzari la BCR Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua,
Am o nelamurire legata de pensia facultativa, daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
Am contract de drepturi de autor, fara sa am si contract de munca. Pot opta pentru o pensie privata facultativa? Si daca as putea, se pot deduce cei 400 de euro la regularizarea impozitului? Multumesc anticipat. Tatu Tatiana, Bucuresti

Raspuns: Persoanele care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei sunt eligibile pentru pensia facultativa - Pilon 3, prin urmare pot semna un act de aderare cu unul dintre administratorii din piata.

Referitor la deducerea fiscala in cazul in care nu sunteti angajat si obtineti venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala atunci trebuie sa completati Declaratia 200.

In aceasta declaratie trebuie sa bifati la 1A - date privind activitatea desfasurata una din cele doua: venituri din profesii liberale sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, deoarece doar acestea doua sunt venituri din care se accepta deducerea de 400 de auro.

La punctul 1B se va completa la 2.2 Cheltuieli deductibile, suma contributiilor care sa nu depaseasca echivalentul a 400 de euro pe an.

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook